Brett Smiley is dood. Maar wie is Brett Smiley eigenlijk?

Brett Smiley overleed vandaag 8 jaar geleden. Hij was pas 60 jaar. De kans is klein dat je ooit van Brett Smiley hebt gehoord. Maar ooit zou hij het helemaal gaan maken. Als acteur en als zanger!

Brett Smiley

Smiley was een Amerikaanse muzikant. Hij was ook nog eens acteur en speelde in 1965 in de musical Oliver. Hij speelde in de film Sexerella en Prins Erotico uit 1977 en trad in 1974 op in The Russell Harty Show. Bovendien zat hij met een wereldberoemde muzikant in de schoolbanken, namelijk met Michael Jackson.

Glamrock

Smiley was actief in Engeland tijdens het glamrocktijdperk, ergens in het begin van de jaren ’70. Even leek het erop dat hij het Amerikaanse antwoord was op de Britse David Bowie. Er was flink veel geld in hem geïnvesteerd. En het tijdschrift Disco riep hem uit tot ‘de mooiste jongen ter wereld’. Hij bracht de single Va Va Va Voom uit en hij verscheen op de Britse televisie, waar hij het nummer Space Ace zong. Later bleek dit optreden het hoogtepunt van zijn carrière te zijn.

Eventually, he told me the story of his 15 minutes of almost-stardom,

Daarna was het gedaan met zijn muzikale loopbaan.

Breathlessly Brett Smiley

Het wilde maar niet lukken met Smiley. Misschien kwam het doordat het album, Breathlessly Brett waarop dit nummer stond, afgeblazen werd. Aanvankelijk was het gepland in 1974, maar het bleef op de plank liggen tot 2004. Het zou volgens producer niet goed genoeg zijn. Een grote teleurstelling voor Smiley. En natuurlijk kwamen de enorme hoeveelheden drugs zijn succes ook niet ten goede. Hij rommelde nog wel wat voort in het muzikale wereldje, maar niets om naar huis te schrijven. Smiley raakte in de vergetelheid. Alhoewel… zijn sterrenstatus had nog een kleine opleving door Nina Antonia. Zij publiceerde in 2006 een boek over deze artiest: The Prettiest Star: Whatever Happened to Brett Smiley.

Brett Smiley

Meer popmuziek

Ik heb een zwak voor sterren als Brett Smiley. De standaard artiesten die het helemaal hebben gemaakt, zijn vaak saai en hun muziek is mierenzoet. Geef mij maar Brett Smiley en andere goede popmuziek. Check hieronder de laatste 3 popmuziek-items die ik heb toegevoegd aan de Boekenblues Shop

Bronnen: NYTimes, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00