De allereerste sample ooit

He’s Gonna Step On You Again zou de allereerste sample ooit bevatten. Ik had nog nooit van dit nummer gehoord. Het is een track van de Zuid-Afrikaan John Kongo en dateert uit 1971 en gebruikte voor het eerst een sample. Het was een fragment uit de muziek van een groep Afrikaanse drummers.

Afrikaanse drummers

Volgens Guinness Book of World Records was in dit nummer gebaseerd op een sample uit het album Musique du Burundi uit 1968. Op dit album staat de track Ensemble de Tambours dat wordt uitgevoerd door 25 drummers van de Ingoma-stam uit Burundi. Dit intro van dit nummer zou gesampled zijn door John Kongo. Luister zelf maar.

Allereerste sample… Klopt dit wel?

Ook Alan Cross dook in de historie van de samples. Volgens hem is het oudste sample inderdaad afkomstig uit de track Ensemble de Tambours, maar werd het voor het allereerst gebruikt in het nummer Burundi Black  uit 1971 van de Britse muzikant Mike Steiphensen, die als artiestennaam Burundi Steiphenson Black had aangenomen. Steiphenson samplede de drums en voegde gitaren en toetsen toe. Beluister het nummer hieronder.

Steiphenson was een commercieel en oneerlijk mannetje. Hij eigende zich namelijk alle auteursrechten toe van deze allereerste sample. De oorspronkelijke drummers hebben nooit een cent aan royalties van hem ontvangen!

Allererste sample
De allereerste sample ooit is afkomstig van een groep Afrikaanse drummers. Bron afbeelding:  ndreas31 [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Ensemble de Tambours

De sample in track van deze drummers uit Burundi bleek inderdaad zeer populair te zijn. Meerdere muzikanten besloten het te gebruiken. Onder hen niet de minste. Zo ook Joni Mitchell. Ze gebruikte het op het nummer The Jungle Line dat op het album The Hissing of Summer Lawns uit 1975 stond. Een bijzonder album, waarop Mitchell steeds meer richting jazz kroop.

De Engelse rockband Def Leppard bleek ook te houden van deze Burundi drums en op hun single Rocket uit 1987 hoor je een fragment.

De Beastie Boys samplede de drums op het nummer 59 Chrystie Street dat afkomstig was van het album Paul’s Boutique uit 1989.

Burundi Beat

De Afrikaanse drummers zorgden via dit sample uit de track Ensemble de Tambours voor een muzikale rage: de Burundi beat. Met name veel Engelse bands gebruikte de intense en energieke Afrikaanse drumritmes in hun muziek. Adam and the Ants en Bow Wow Wow waren de twee belangrijkste vertegenwoordigers van deze Burundi Beat.

Toch mooi hoe wereldmuziek, de muziekwereld verovert via een eenvoudige sample!

Meer Afrikaanse muziek

Er is nog veel meer muzikaal moois te vinden in de shop. Mooie Afrikaanse muziek bijvoorbeeld. Check hieronder de laatste items die in heb toegevoegd aan BoekenBlues.

Bronnen: A Journal of Musical Things, The Last Great Record, Medium, Musicradar, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00