Wendy Carlos: ambassadeur van de synthesizer

In 1970 werkte synthesizer pionier Wendy Carlos samen met synthesizer-uitvinder Bob Moog aan zijn nieuwe muzikale creaties.

Robert Moog

Carlos is een Grammy-winnende componist en artiest én pionier op het gebied van elektronische muziek; ze was ook een vriend van Robert Moog, Ze hielp bij de ontwikkeling van de wereldberoemde synthesizer die naar hem is vernoemd: de Moog. Bekijk hieronder een interview met Moog en Carlos.

Wendy Carlos

Carlo werd geboren als Walter Carlos. Ze studeerde musicologie en na haar studie kwam ze in contact met Robert Moog en werd een van zijn eerste klanten, waardoor ze al testend hem de nodige tips kon geven om zijn Moog synthesizers te verbeteren en uit te breiden. In 1968 bracht ze haar debuutalbum Switched-On Bach.uit. Het was een van de eerste albums die bestond uit synthesizer muziek.

Wendy Carlos
Wendy Carlos die toen nog Walter heette. Bron afbeelding: JR. via Flickr

Ambassadeur voor de synthesizer

In 1970 bracht ze een aantal succesvolle albums met klassieke muziek uit, gearrangeerd voor de Moog. Ze diende ook als een soort technische ambassadeur voor de synthesizer. Op de video hieronder geeft ze een demonstratie op de BBC. Overigens was ze toen nog Walter. Ze legt uit hoe precies deze golfvormmanipulaties van de synthesizer werken.

Walter Carlos

De eerste zes albums die ze uitbracht, deed ze onder de naam Walter Carlos, ook al gebruikte ze inmiddels overigens haar vrouwennaam Wendy, die ze voorafgaand aan de geslachtsaanpassing al had laten registreren. In 1972 volgde haar transitie.

In 1989 gaf Wendy een interview op de BBC. Ze vertelt over haar muzikale bijdragen aan A Clockwork Orange, Tron en The Shining. Meer weten over deze beroemde muzikanten, bekijk dan de korte documentaire getiteld Wendy Carlos, Trans Queen of the Synthesizer.

Wil je meer weten over Wendy Carlos, check dan haar website.

Bronnen: Boing Boing, Open Culture, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00