Violin Bass van Höfner: Design in de muziek

Design kom je in alle facetten van de samenleving tegen. Ook in de muziek! Denk maar eens aan het ontwerp van de violin bass van Höfner die wereldberoemd werd doordat Paul McCartney van The Beatles erop speelde.

Violin Bass van Höfner

De violin bass is te horen op talloze Beatles liedjes en is daardoor zeer populair geworden onder bassisten. Deze beroemde Höfner basgitaar wordt daarom ook wel de ‘Beatles Bass’ genoemd.

Deze basgitaar heet de ‘violin bass’ (viool bas) genoemd omdat hij op een viool lijkt. De bas heeft een vioolvormige holle klankkast heeft en relatief korte hals.

Geschiedenis van de Violin Bass

De 500/1 Violin Bass is ontworpen door Walter Höfner in 1955 en werd voor het eerst aan het publiek getoond op de Frankfurt Muiskmesse in 1956. De reden waarom Höfner deze basgitaar ontwierp, is om bassisten een alternatief te bieden voor de staande contrabas. Die was zwaar en veel te groot om naar optredens mee te nemen. Höfner liet zich bij het ontwerp voor de basgitaar inspireren door het design van de viool, een instrument dat deze muziekinstrumentenfabrikant al sinds 1887 produceerde.

Vioolbas
Violin Bass: Foto: CasinoKat  [CC BY-SA 3.0] via Wikimedia

De violin bass werd dus gebouwd als een klassiek instrument dat werd aangevuld met elementen die gebruikt werden bij de elektrische gitaar. En dat zorgde voor een heel ander geluid dan de reguliere basgitaren. Ondanks het feit dat een van de kleinste basgitaren is, is het redelijk eenvoudig om vette baslijnen te spelen!

Bekijk op onderstaande video hoe de  500/1 Violin Bass wordt vervaardigd in de werkplaats van Höfner.

Deze basgitaar wordt nog steeds geproduceerd, al heeft het instrument wel vele veranderingen ondergaan. Op de site van Höfner van staat een tijdlijn met alle verbeteringen die door de jaren heen, aan deze basgitaar zijn doorgevoerd.

Het bedrijf Höfner

De Duitse onderneming Höfner werd in 1887 opgericht door vioolbouwer Karl Höfner. Onder zijn leiding en later onder de leiding van zijn zoons Josef and Walter, de ontwerper van de violin bass, groeide dit bedrijf uit tot de grootste producent van snaarinstrumenten in West-Europa. Het assortiment bestaat onder meer uit akoestische en elektrische gitaren, basgitaren, violen, celli en contrabassen die op ambachtelijke wijze worden vervaardigd.

Beatles Bass

De Paul McCartney versie van deze violin bass is de Hofner 500/1. McCartney kocht twee Höfner basgitaren in oktober 1963: het originele model uit 1961 model en een aangepast model uit 1963.
De linkshandige McCartney, vond deze bas lekker spelen. Deze viool bas was symmetrisch vormgegeven, waardoor die voor linkshandigen veel makkelijker te bespelen was dan de reguliere elektrische basgitaren.

violin bass
Een reissue van Beatles Bass. Bron afbeelding: Nickwass [CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

McCartney speelde meestal op het 1963 model. Maar ook de originele Höfner uit 1961 haalde hij nog regelmatig uit de kast. Op het nummer Revolution uit 1968 bespeelt hij de originele violin bass. Bekijk het op de video hieronder.

Tijdens de opnamen van Let It Be, werd de 1961 bas gestolen uit de Abbey Road Studios. Vanaf die tijd speelde hij op het model uit 1963 en op een merk van een andere fabrikant, namelijk een Rickenbacker. De Höfner basgitaar is overigens nog steeds in het bezit van McCartney en hij gebruikt het nog regelmatig tijdens concerten. Ook geeft hij er basles op. Check het op de video hieronder.

Violin Bass: nog steeds in productie!

En zoals alle designklassiekers is ook de violin bass veelvuldig gekopieerd door andere gitaarbouwers. Op de site Violin Basses zie je een groot aantal van deze kopieën. Het zijn er echt onnoemelijk veel! Waarschijnlijk heeft het Japanse bedrijf Greco de grootste collectie aan violin basses gebouwd. Andere na-apers zijn Epiphone, Tokai, El Degas, Jay Turser, Duesenberg, Rogue, Douglas, Harley Benton en Eko. Deze viool basgitaren kosten gemiddeld zo tussen de €200,- tot €1500,-.

Ook Höfner maakt nog steeds violin basses en het 500/1 model wordt nog steeds geproduceerd in een aantal uitvoeringen. Zo is er een budget Ignition-versie die je al voor een paar honderd Euro kunt aanschaffen. Een reissue van de versie uit 1961 wordt nu verkocht onder de naam de ‘Cavern’. En dan zijn er nog handgemaakte versies en kun je af en toe nog een origineel exemplaar bemachtigen op een veiling.

Meer muziekinstrumenten

Naast de bas, vind je in de Boekenblues Shop diverse items over nog veel meer muziekinstrumenten. Hieronder de 3 laatste zaken die ik in de shop heb geplaatst.

Bronnen: Höfner, Rolling StoneWikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00