Stembereik van Nina Simone, Axl Rose en Barry White

Elke zangstem heeft een bepaald tonen bereik. Dit stembereik is de afstand tussen de hoogste en laagste tonen die gezongen kunnen worden zonder daarbij veel inspanning te leveren. Maar wat is nu het stembereik van beroemde zangers en zangeressen en wie heeft het grootste stembereik?

Stembereik

De stem is een muziekinstrument dat per persoon verschilt. Zo bestrijkt een mannenstem een lager gebied dan een vrouwenstem. De mannelijke zangstem heeft over het algemeen een bereik op lagere tonen dan een vrouwelijke stem. Een geschoolde zangstem beslaat omstreeks 2 à 2,5 octaaf, wat overeenkomt met ongeveer 24 à 30 tonen. Er zijn vocalisten met een uitzonderlijk groot stembereik, zoals Dimasj Qudajbergen (6 octaven, D2 tot D8) Hieronder zie je hem in actie als hij All by myself zingt.

Zangstemmen

De bas is de laagste zangstem en komt niet vaak voor. Binnen deze basstemmen wordt ook weer weer onderscheid gemaakt naar de basso profundo, contrabas, bas, bas-bariton. Hieronder kun je luisteren naar het nummer Song of the Volga Boatmen van mannen met bassen: het Basso Profondo Trio.

De bariton is de meest voorkomende zangstem bij mannen en de tenor is de hoogste en krachtigste mannelijke zangstem. Heel bijzonder bij mannen is de contratenor. Een vrij zeldzame zangstem bij vrouwen is de Alt: een lage zangstem. De mezzosopraan is een zangstem waarop veel operettestukken voor vrouwen zijn geschreven. En de allerhoogste zangstem is de sopraan, deze zangstem kan normaal gesproken alleen door vrouwen of kinderen bereikt worden.

stembereik
De stem. Bron afbeelding: Philip Frank via Wikipedia

Stembereik van popsterren

Op de site Concerthotels staat een grafiek, waar je precies kunt zien en vergelijken welk stembereik bekende popsterren hebben Axl Rose, de zanger van Guns ‘n Roses heeft volgens dit staatje het grootste stembereik van 5 octaven. De hoogste mannelijke stem is van Prince. In het nummer God, kun je hem de hoge B6 horen zingen. Mariah Carey is waarschijnlijk de zangeres die de hoogste noot ooit (de G7) heeft gezongen. Dat was in het nummer Emotions. Naast Axl Rose hebben Barry White en David Bowie de laagste tonen in huis en bij de vrouwen staat Nina Simone op de eerste plaats met het nummer Ne Me Quitte Pas.

Meer mooie muziek

Naast zangers met mooie stemmen, ben ik de laatste tijd me meer gaan verdiepen in country. En natuurlijk hou ik ook van folk, blues en collector’s items. Omdat mijn boekenkast uitpuilt en ik geen plek meer heb voor al mijn boeken en platen, moet ik ruimte maken. Daarom zet ik af toe wat te koop in de Boekenblues Shop. Bekijk hieronder de laatste 6 toevoegingen.

Bronnen: NPO 2, On Line Muziekacademie, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00