Saxofoondag met 5 sax tracks

Vandaag 6 november is het Saxofoondag. Op deze dag in 1814 werd de Belgische instrumentenbouwer Adolphe Sax geboren. Sax was de uitvinder van de saxofoon. Om Saxofoondag te vieren, heb ik 5 nummers verzameld waarbij een hoofdrol is weggelegd voor de sax én waarbij de titel van track of album verwijst naar dit instrument.

Adolphe Sax

Maar eerst iets meer over de uitvinder van de saxofoon: Adolphe Sax. Hij was de oudste zoon van Charles-Joseph Sax (1791-1865), instrumentenbouwer en eigenaar van een fabriek voor blaasinstrumenten in Brussel. Zoon Adolphe raakte door het werk van zijn vader al vroeg bekend met het vak van instrumenten bouwen. Bovendien was hij een begenadigd klarinetspeler. Hij was regelmatig bezig met het verbeteren van blaasinstrumenten en ontwikkeldde bijvoorbeeld een nieuw 24-kleppensysteemen. Op de Brusselse industrietentoonstelling van 1841 liet Sax een andere uitvinding, de saxofoon, horen. Dat was een nieuw instrument gebaseerd op een blaasinstrument uit de 19de eeuw waarop hij een klarinetmondstuk zette. Hij had er nog geen octrooi op gekregen, dus speelde Sax achter een gordijn, zodat niemand het instrument kon zien. Het publiek was enthousiast, maar op de tentoonstelling ving Sax bot. De jury wilde hem niet de eerste prijs toekennen omdat Sax volgens hen nog te jong was. Daarom zocht hij elders zijn heil en op 28 juni 1846 kreeg Sax in Frankrijk octrooi op zijn uitvinding.

Saxofoondag

5 tracks voor Saxofoondag

Hieronder vind je 5 nummers waarbij de saxofoon de hoofdrol speelt en de titel van track of het album ook verwijst naar de saxofoon.

Numero 1: First thing in the morning

First thing in the morning is en nummer van James Moody. Het verscheen op Sax & Flute Man uit 1973. Moody was een Amerikaanse jazzsaxofonist, jazzcomponist en fluitspeler die zijn carrière begon in het leger.

Numero 2: Wouri

Ook in de Afrikaanse muziek staat de saxofoon vaak centraal. Als artiesten als Fela Kuti en Manu Dibango. zijn twee topvertegenwoordigers van dit instrument. Die laatste zette het nummer Wouri op de plaat. Het verscheen op het album Saxy-Party uit 1969. Dibango was een Kameroens bandleider en altsaxofonist. Saxy-Party was zijn debuutalbum. Wouri is een van de belangrijkste rivieren in Kameroen. Dibango woonde in zijn jeugd in de buurt van deze rivier. Dit nummer kabbelt net als de rivier lekker voort.

Numero 3: Soul Sax

Soul Sax is een heerlijk nummer van Earl Lett met een schreeuwerige sax in de hoofdrol. Lett begon zijn carrière in Ike & Tinas Kings of Rhythm Band. Hij had bij toeval de plek in hun band gewonnen toen een muzikant in een kapperszaak hem vertelde dat Turner auditie hield voor potentiële leden. Hij speelde drie minuten en Ike zei: “Jij bent de man die ik zoek”.

Numero 4: Sax Pop

Sax Pop van de Spanjaard Lin Barto verscheen in 1975 op het gelijknamige album. Jazzy soul.

Numero 5: Very Saxy

Very Saxy wordt gespeeld door de 4 saxofonisten Eddie “Lockjaw” Davis, Buddy Tate, Coleman Hawkins en Arnett Cobb. De track staat op de gelijknamige album dat in 1959 werd uitgebracht. Voor als je van jazz of de sax houdt.

Meer muziekinstrumenten

Naast de saxofoon, is er op Boekenblues ook aandacht voor andere muziekinstrumenten en bladmuziek. Gillende gitaren, roffelende drums, een pompend Hammondorgel, een vette bas en nog veel meer. Check hieronder de laatste aanwinsten.

Bronnen: Soul Music Songs, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00