One String Music: muziek op slechts 1 snaar

One String Music gaat over de eensnarige gitaar, de Unitar, de Diddley bow, de Whamola en meer eensnarige muziekinstrumenten. Want meer dan 1 snaar heb je echt niet nodig om super vette muziek te maken. Hieronder een greep uit de eensnarige muziek.

Boogie Chillun – Lonnie Pitchford

Boogie Chillun van Lonnie Pitchford vind ik een van de eensnarige topnummers. Pitchford was een Mississippi-bluesgitarist die bekend was om zijn optredens op zijn zelfgemaakte eensnarige Diddley-bow. Boogie Chillun is een cover van het gelijknamige nummer van John Lee Hooker. In 1980 brengt Pitchford het uit en begeleidt zichzelf op de eensnarige elektrische gitaar.

Chicken in The Corn – Brushy One String

Brushy One String is de artiestennaam van de Jamaicaanse muzikant Andrew Chin. Het idee om de eensnarige gitaar te bespelen, kwam bij hem op in een droom. En zo gezegd, zo gedaan. Op een versleten akoestische gitaar met slechts de lage E-snaar, maakt hij sinds die droom muziek. De body van de gitaar gebruikt hij als percussie-instrument en zijn stem doet de rest.

Filmmaker Luciano Blotta gebruikte in 2008 het nummer Chicken in the Corn als soundtrack voor reggaedocumentaire Rise Up. Dit betekende Brushy’s grote doorbraak.

Unitar Rock – Willie Joe Duncan And His Unitar

Willie Joe Duncan was een bluesmuzikant uit Detroit die een enkelsnarig instrument bespeelde dat hij de Unitar noemde. Het was een elektrisch snaarinstrument dat was gebaseerd op de Diddley Bow. Eigenlijk was het niet meer dan een houten plank van twee meter waarop een snaar was gespannen. Duncan gebruikt een fles als bottleneck en een stuk leer als plectrum, waarmee hij de snaar ‘sloeg’. Hoe de Unitar klinkt kun je beluisteren op Unitar Rock uit 1955.

Roy’s Gang – Seasick Steve

De Amerikaanse bluesmuzikant Seasick Steve staat bekend om zijn spel op zelfgemaakte instrumenten, waaronder de Mississippi Drum Machine, een omgekeerde kist die dient als percussie-instrument en de Diddley Bow gemaakt van een wasbord. Hij bespeelt dit instrument op het nummer Roy’s gang.

Whamola – Colonel Les Claypool’s Fearless Flying Frog Brigade

Bassist Les Claypool die onder meer bekend is van de band Primus en zijn samenwerking met Tom Waits, maakt af en toe ook een uitstapje naar die ene snaar. Hij bespeelt namelijk de Whamola. Dat is een een moderne versie van een washtub bass. Luister hieronder het nummer Whamola dat hij samen met zijn Colonel Les Claypool’s Fearless Flying Frog Brigade ten gehore brengt.

Meer beroemde eensnarige artiesten

Er zijn nog veel meer muzikanten die de eensnarige bespelen. Zo zijn er onder andere One String Sam, een genie op de Diddley Bow; Eddie “One String” Jones, de Unitar topper; Napoleon Strickland en James “Super Chikan” Johnson beide vrituoos op de Diddley Bow.

One String Music: Blues

De eensnarige instrumenten worden met name bluesmuzikanten bespeeld. En dat is niet zo verwonderlijk. Het eensnarige instrument heeft namelijk zijn roots in het diepe zuiden van de V.S. en vooral in de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Waarschijnlijk is een dergelijk instrument meegenomen door de slaven afkomstig uit West-Afrika. De Diddley Bow is de bekendste onder de eensnarigen. Andere namen voor dit instrument zijn onder meer jitterbug, de monochord citer of gewoon de One String. Hieronder een filmpje van KM Williams en zijn partner Washboard Jackson. De Didley Bow op zijn best.

Meer One String Music

  • Wil je de Diddley Bow zelf maken? Op Instructables zie je hoe dat moet.
  • De Ektara is een eensnarig instrument uit India en de Berimbau uit Brazilië.
  • Op One string is enough vind je voorbeelden van handgemaakte eensnarige cigarbox guitars en canjo’s.
  • Op One is more not four vind je alles over eensnarige basgitaar: de Bailey custom one string bass.
  • One String Willie is de site van Diddley Bow speler David Williams.

One String Music

Meer muziekinstrumenten

In de Boekenblues Shop vind je meer items over muziekinstrumenten. Het zijn met name tweedehands muziekboeken, catalogi en foldermateriaal. Hieronder de 3 laatste zaken die ik in de shop heb geplaatst.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00