Maracas held uit Colombia

Maracas held Andrés Ortiz bespeelt de sambaballen als een dolle. Luister maar naar een optreden dat hij samen met zijn band verzorgde tijdens het San Martín de los Llanos in Colombia. Maar wat is zo’n maraca eigenlijk? In dit blog lees je er meer over!

Maracas

In het Nederlands noemen we de maracas ook wel sambaballen en soms worden ze oom wel wel rumba shakers of chac-chacs genoemd. Een simpel muziekinstrument zou je zeggen. Net zoiets als de triangel. Iedereen krijgt er wel een deuntje uit. En dat is natuurlijk ook zo. Maar echt spelen op de maracas, is echt een heel ander verhaal.

Ritme instrument

De maraca is een ritme muziekinstrument uit de groep van idiofonen, of zelfklinkers genoemd, van Zuid- en Midden-Amerikaanse oorsprong. Het instrument is echter van indiaanse oorsprong. Sommige Zuid-Amerikaanse indianen gebruiken de maracas voor rituele doeleinden.

maracas

Geluid van de marac

Meestal worden gewoonlijk twee identieke maracas bespeeld, veelal door de zanger van de band. Oorspronkelijk bestaat zo’n maraca uit een kalebas die wordt gevuld met zaden en waaraan een houten handgreep wordt gemaakt. Tegenwoordig wordt zo’n maraca ook van plastic gemaakt. Als je de maracas langzaam beweegt, maken ze een ruisend geluid. Beweeg je het sneller, dan hoor je een scherpere droge tik. De combinatie van ruisen en tikken maakt het instrument karakteristiek in veel Latijns-Amerikaanse dansen, zoals de rumba en met name de Mexicaanse mariachi.

Maracas held

Andrés Ortiz is een maraquero, dat betekent zoveel als maraca-speler. En zo als hij speelt, kunnen echt maar weinig muzikanten. Hij is een echte maracas held. Luister en kijk zelf maar.

Bronnen: Masterclass, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00