Leren klappen met de Klap App

In 1972 schreef Steve Reich zijn beroemde compositie Clapping Music. Twee mensen die een ingewikkeld klappatroon laten horen. Met de klap app leer je hoe je dit stuk zelf kunt leren uitvoeren.

Clapping Music


Reich is een beroemd componist die veel minimalistische muziek heeft geschreven. Hij is ook verantwoordelijk voor Clapping Music. Hierbij vormen twee paar handen het muziekinstrument. Het stuk wordt uitgevoerd door twee muzikanten. Het patroon bestaat uit twaalf noten en rusten die worden gespeeld door in de handen te klappen (klap, klap, klap, rust, klap, klap, rust, klap, rust, klap, klap, rust).

Live Clapping Music

Bekijk hieronder de uitvoering van Clapping Music door Steve Reich en medeklapper Wofgang Winkel.

Ritme

De eerste klapper klapt continu hetzelfde ritme. Het ritme van de partij van de tweede klapper verschuift iedere 12 maten een tel ten opzichte van het oorspronkelijke ritme. Het eindresultaat is een boeiend ritme, dat duurt totdat na zo’n 144 maten de ritmes van beide uitvoerders weer gelijk lopen.

Klap App
Leren klappen met de Klap App. Bron afbeelding : Pxhere

Oefenen met de Klap App

Je kunt het stuk ook zelf leren spelen. Dat betekent heel veel oefenen. Dat kan aan de hand van onderstaande video, maar ook met behulp van de klap app, de zogenaamde Steve Reich’s Clapping Music App. Jammer genoeg alleen voor iOs.

Bronnen: Classics to Go, The Guardian, Open Culture

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00