National Kazoo Day

Vandaag is het National Kazoo Day. In de Verenigde Staten wordt ieder jaar op 28 januari dit muziekinstrument in het zonnetje gezet.

Wat is een kazoo?

Een kazoo is een metalen of plastic pijpje met een papieren membraan in wand. Wanneer je met de kazoo in de mond een toon zingt, gaat het membraantje trillen en wordt het geluid vervormd. Dit muziekinstrument behoort aan de brede kant bespeeld te worden voor het beste resultaat.

Er zijn kazoo’s van plastic en van metaal. Gorrebag legt het verschil uit.

Iedereen kan kazoo spelen

Maar hoe muzikaal je ook bent, iedereen kan het spelen. Je zult horen dat het geluid een beetje grappig en cartoonesk klinkt. De Kazoo Guru laat 10 verschillende geluiden.

Mirliton

De kazoo is een mirliton. Dit zijn membranofonen: instrumenten met een membraan dat in trilling gebracht wordt door erin te zingen of op te blazen. Ook de eunuch-fluit, hoornmiriliton, zobo en het kammetje met een stukje vloeipapier is een mirliton. Bekijk hieronder een video over de zobo.

Geschiedenis van de kazoo

Het is bekend dat Afrikaanse stammen al honderden jaren soortgelijke instrumenten voor ceremoniële doeleinden gebruikten. Mogelijk zijn deze Afrikaanse modellen meegenomen naar Amerika, want in de 18de eeuw waren daar al voorlopers van dit muziekinstrument bekend. Maar het instrument zoals we die heden ten dage kennen, is in 1840 ontwikkeld door de Amerikaan Alabama Vest.

kazoo
Bron afbeelding: shibainu via Flickr

Hij werkte met de Duitse klokkenmaker Thaddeus von Glegg samen aan het ontwerp van het prototype. Vele jaren later komt een koopman bij Vest langs en hij toont interesse voor het muziekinstrument. Hij neemt het mee en zorgt ervoor dat het in 1912 in New York in productie wordt genomen. Pas in 1923 wordt er octrooi op verleend . Sinds 2003 wordt in de V.S. de nationale kazoodag gevierd.

Bekijk nog een video over de geschiedenis van dit muziekinstrument, ook wel America’s Secret Musical Weapon genoemd.

Kazoophony

Een van de beroemdste kazoospelers was Barbara Stewart. Ze startte haar carrière als klassiek geschoolde zangeres en ging vervolgens verder met een kazookwartet genaamd Kazoophony. Stewart was een kazoo-virtuoos en was een van de grote promotors van dit instrument. Bekijk hieronder een optreden van dit kazookwartet.

Meer kazoo muziek

Dat de kazoo een volwaardig muziekinstrument is, bewijst Tracy Newman. Ze speelt San Francisco Bay Blues.

Ook op When I Get To Heaven van John Prine kun je een kazoo horen.

Luister naar het nummer Jugband Blues van Pink Floyd. Ook hierop is dit instrument te horen.

Op het nummer Crosstown Traffic speelt Jimi Hendrix op een zelf in elkaar geknutselde kazoo.

Andere nummers waarop dit instrument te horen is, zijn The Logical Song van Supertramp, Uncle Albert/Admiral Halsey van Paul McCartney Seaside Rendezvous van Queen, Cool, Calm & Collected van The Rolling Stones en de Gonzofoon van Drs. P.

Meer weten over de kazoo?

Dan kun je het Kazoo-museum Beaufort in South Carolina bezoeken en op de site van National Kazoo Day een kijkje nemen. Ook vind je heel veel informatie op de Kazoologist. Wil je dit muziekinstrument leren spelen, check dan How to play the kazoo? en mogelijk dat je je ooit kunt aansluiten bij de International Kazoo Players Association.

Bronnen: Mental Floss, Songfacts, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00