Contrafagot: een laagklinkende paperclip

De contrafagot wordt in het Engels de contrabassoon of double bassoon genoemd. De contrafagot klinkt een octaaf lager dan een gewone fagot. Ook is de buislengte tweemaal zo lang. Best een onhandig instrument!

Laagste houten blaasinstrument

De contrafagot is het laagste houten blaasinstrument dat er bestaat. De buislengte van dit instrument is 5,96 meter. Om dit instrument hanteerbaar te maken, is de buis enkele malen ‘dubbelgevouwen’.

Contrafagot

Overigens is het woord fagot afkomstig van het Italiaanse woord fagotto, wat takkenbos betekent. Luke Whitehead speelt deze fagot en omschrijft het instrument als een laagklinkende paperclip. In onderstaande video legt hij uit hoe dit muziekinstrument werkt. Beetje een saai verhaal…

Één speciale noot

De contrafagot is ontstaan vlak na de fagot werd ‘uitgevonden’. De contrafagot werd voor het eerst in 1620 in Berlijn beschreven. Er zijn geen soloconcerten voor dit muziekinstrument geschreven en in het klassieke symfonieorkest zijn contrafagotten niet vaak onderdeel van het orkest.

Ludwig van Beethoven

De contrafagot werd beroemd gemaakt door Ludwig van Beethoven die als een van de eersten gebruikmaakte van dit instrument. In zijn 5e Symfonie krijgt de contrafagot een eigen partij. En het was één speciale noot die deze fagot wereldberoemd maakte. Op de video hieronder wordt die noot uit de doeken gedaan!

Contrafagot en andere muziekinstrumenten

Naast de contrafagot, vind je in de Boekenblues Shop diverse boeken,magazines en flyers over bijzondere muziekinstrumenten. Ik vind deze artikelen bij kringloopwinkels, platenbeurzen en op online handelspagina’s als Marktplaats. Zo nu en dan zet ik ze te koop in de Boekenblues Shop. Bekijk hieronder de laatste 3 toevoegingen.Hieronder de 3 laatste zaken die ik in de shop heb geplaatst.

Bronnen: Contrabassoon, Fagot netwerk, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00