The Time For Peace Is Now

The Time For Peace Is Now: Soul Gospel of the 1970s is een documentaire over onbekende gospelgroepen uit de V.S. uit de jaren ’70. Het ging hen om de muziek en niet om het geld.

Ommekeer in de gospelmuziek

De jaren zeventig betekende voor vele gospelgroepen een ommekeer. Geïnspireerd door het succes van onder meer The Staple Singers, werd een jongere generatie gospelgroepen uit het Zuiden van de V.S. aangespoord om meer invloeden van funk, soul en RnB in hun geluid op te nemen en een meer seculier geluid te laten horen. Ze zongen niet langer alleen over Jezus en God, maar ook over hoe we met elkaar moeten samenleven. Burgerrechten, rechtvaardigheid mededogen en saamhorigheid waren belangrijke thema’s in hun teksten. Onder deze nieuwe lichting gospelartiesten waren The Floyd Family, de Birmingham Spirituals en The Staples Jr Singers. Die laatste groep noemde zichzelf de The Staples Jr Singers als eerbetoon, maar verder zonder een relatie met hun idolen.

The Time For Peace Is Now

Muziekindustrie

Deze gospel groepen hadden eigenlijk niks van de doen met de muziekindustrie. Ze traden niet op voor het geld, maar voor hun passie: de muziek. Ze deden alles zelf: ze brachten hun eigen platen uit, regelden hun eigen optredens, deden hun eigen pr, verkochten hun eigen platen, regelden hun eigen vervoer naar de optredend en meer van dat soort zaken. Vaak hadden deze artiesten naast hun muzikale carrière, ook nog een full time job.

Luaka Bop

The Time For Peace Is Now: Soul Gospel of the 1970s is gemaakt door The Vinyl Factory en Luaka Bop. Bekijk de documentaire hieronder.

Meer Gospel

Ik ben de fan van de zwarte gospel. Als ik op een platenbeurs ben, is dit altijd een van ge genres waarnaar ik op zoek ga. Zo heb ik inmiddels een flink aantal gospel platen en tweedehands muziekboeken over dit genre verzameld. Omdat mijn opslagruimte uitpuilt, moet ik zo nu en dan wat te koop zetten. Een aantal van die items vind je in de Boekenblues Shop. Bekijk ze hieronder.

Bronnen: Daily Bandcamp, The Vinyl Factory

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00