Soul Power is een documentaire over het Zaïre 74 muziekfestival in Kinshasa, dat van 22 tot en met 24 september 1974 werd gehouden als promotie voor het Rumble in the Jungle zwaargewicht bokswedstrijd tussen Muhammad Ali en George Foreman begeleidde.
Soul Power
De fil Soul Power werd uitgebracht in 2009 en werd geregisseerd door Jeffrey Levy-Hinte. Het laat de ins and outs van Zaïre 74. zien. Dit was een driedaags live muziekfestival dat plaatsvond van 22 tot 24 september 1974 in Kinshasa, Zaïre (nu de Democratische Republiek Congo). Ook was het idee hereniging van Afrika te vieren en de raciale en culturele solidariteit tussen Afro-Amerikaanse en Afrikaanse mensen te promoten. Het idee voor dit concert kwam van de Zuid-Afrikaanse trompettist Hugh Masekela, platenproducent Stewart Levine en bokspromotor Don King. Ze wilden meer aandacht te krijgen voor de zwaargewicht bokswedstrijd tussen Muhammad Ali en George Foreman, bekend als The Rumble in the Jungle.
Rumble in the Jungle
Maar The Rumble in the Jungle ging niet door en werd uitgesteld naar 30 oktober 1974. Foreman had namelijk een blessure en was gedwongen het gevecht met zes weken uit te stellen. Er hadden zich immers al heel veel bezoekers gemeld en er was een groot aantal artiesten op de been. Zaire ’74 ging door en het werd een grandioos concert. Het publiek telde 80.000 mensen er waren 31 acts, waaronder 17 uit Zaïre en 14 uit het buitenland. Er deden heel veel beroemde R & B- en soulartiesten aan mee. Van James Brown, Bill Withers, B.B. King, Sister Sledge en The Spinners, tot aan prominente Afrikaanse artiesten als Miriam Makeba, Manu Dibango, TPOK Jazz en Tabu Ley Rochereau. Andere artiesten waren onder meer Celia Cruz en de Fania All-Stars.
Mobutu
Op het moment van de gebeurtenis werd Zaïre geleid door Mobutu. Dit was een dictator die later berucht werd vanwege corruptie, vriendjespolitiek, mensenrechtenschendingen en onderdrukking op de meest meedogenloze wijze. Het kwam Mobutu heel goed om Zaire ’74 te hosten. Hij betaalde zelfs een deel van de kosten. Voor hem was het niets meer dan een truc om hem in een gunstig licht te plaatsen in het buitenland.
Bekijk hieronder de anderhalf uur durende muziekdocumentaire Soul Power. De film bevat optredens van de artiesten en natuurlijk ook beelden van The Greatest, Muhammad Ali.
Bronnen: NOS, Pan American Music, Parool, Wikipedia