Muziekdocumentaires over Kerstmis

In dit artikel heb ik een aantal muziekdocumentaires over Kerstmis verzameld. Wist je bijvoorbeeld dat er één akkoord is dat een kerstliedje tot een echt kerstlied maakt, dat heel veel kerstklassiekers zijn geschreven door Joodse componisten en dat Santa Claus een Black Man was?

Dreaming of a Jewish Christmas

Dreaming of a Jewish Christmas is een documentaire uit 2017 over een groep Joodse songwriters die dé soundtrack voor Kerstmis schreef. Het gaat om artiesten als Irving Berlin, Mel Tormé, Jay Livingston, Ray Evans, Gloria Shayne Baker en Johnny Marks die de meest bekende kerstliedjes ooit schreven. White Christmas van Irving Berlin is misschien wel de bekendste kersthit ooit. Maar ook The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire) van Mel Tormé en Silver Bells van Jay Livingston en Ray Evans zijn daar voorbeelden van. Allemaal christelijke kerstliedjes geschreven door Joodse muzikanten. Het decor van deze muziekdocumentaire is een Chinees restaurant, want de Chinees is altijd open met kerstmis! Op de site Dreaming of a Jewish Christmas vind je meer informatie. Hieronder kun je alvast naar de trailer kijken.

Jingle Bell Rocks!

Jingle Bell Rocks! vind ik persoonlijk een van de leukste muziekdocumentaires over Kerstmis. Het gaat over heel andere kerstmuziek, namelijk over alternatieve en underground kerstliedjes. Vaak onbekend, rauw en een tikkie tegendraads. Zo wordt in de documentaire aandacht geschonken aan het nummer Santa Claus Was a Black Man van Akim en Teddy.

In Jingle Bell Rocks! kun je nog veel meer alternatieve kerstmuziek horen. Nummers van The Flaming Lips, Run-DMC, The Free Design, Low, Miles Davis en Bob Dorough, Clarence Carter, John Waters, The Mighty Sparrow, A Girl Called Eddy, El Vez en nog veel meer. Bekijk hieronder de trailer van de documentaire.

Fairytale of New York

Fairytale of New York: How the Pogues Created a Christmas Classic is een korte muziekdocumentaire uit 2017 over dit anti-kerstlied van The Pogues. Fairytale of New York is een nummer uit 1987 dat gezongen werd door Shane MacGowan van The Pogues en Kirsty MacColl. Het is een Iers dronkemanslied. Geen sentimenteel kerstnummer, maar een een kerstnummer met een rafelrandje met als thema de ondraaglijke heimwee die tijdens de kerstdagen nog ondraaglijker wordt.

The secret chord

The secret chord that makes Christmas music sound so Christmassy is een korte muziekdocumentaire uit 2016 over hét akkoord dat een kerstliedje tot een echt kerstlied maakt. Je hoort dit akkoord in heel veel kerstmuziek. Het kitscherige All I Want for Christmas van Mariah Carey is daar een goed voorbeeld van, maar ook in kerstklassieker White Christmas van Irving Berlin, wordt dit ‘kerstakkoord’ gebruikt.

Meer kerstliedjes

Hou je -net zoals ik- van kerstmuziek, dan kun je terecht in de BoekenBlues Shop. Bekijk hieronder de laatste driekerstitems die ik heb toegevoegd aan de shop.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00