De blues van de Zangeres Zonder Naam

De blues van de Zangeres Zonder Naam is te zien in de muziekdocumentaire Smart (The Blues Never Die) uit 1985. De film gaat over het leven van de zeventigjarige Amerikaanse bluesgitarist David ‘Honeyboy’ Edwards. Bijzonder is de vergelijking die wordt gemaakt tussen zijn leven en dat van de Zangeres Zonder Naam, de koningin van de smartlap.

De smartlap en de blues

De blues van Edwards en de smartlap van de Zangeres vertonen nogal wat overeenkomsten. Beide genres gaan over de ellende die het leven met zich meebrengt: armoede, liefdesverdriet, ontrouw, overmatig drankgebruik en meer van die nare zaken. En ook de namen van de twee genres betekenen in feite hetzelfde. Smart is gewoon een ander woord voor verdriet oftewel de blues.

David ‘Honeyboy’ Edwards

De hoofdpersoon in de documentaire is David ‘Honeyboy’ Edwards. Hij was een Amerikaanse Deltabluesmuzikant uit Mississippi. Hij stond bekend als David ‘Honeyboy’ Edwards of kortweg Honeyboy Edwards. Inmiddels is hij overleden, maar in de documentaire is hij nog springlevend en wordt hij gevolgd op reis naar het zuiden met een vrachtwagen, die wordt bestuurd door bassist Sylvester Boines. Ze vervoeren levende catfish. Mooi is die scene wanneer de Zangeres met gouden telefoon belt met Edwards.

Maybe you can bring me some catfish when you come tot Holland

blues van de Zangeres Zonder Naam

De blues van de Zangeres Zonder Naam

Smart (The Blues Never Die) bevat unieke beelden van bekende en onbekende Amerikaanse bluesmuzikanten,. De film geeft een prachtig inkijkje in de sfeer van de Chicago bluesscene, midden in de jaren ‘80 en toont mooie beelden van de Mississippi Delta in die periode. En natuurlijk komen er ook heel veel muzikanten voorbij. Naast Honeyboy Edwards, zie je ook Tail Dragger, Eddie Taylor, Koko Taylor, James Son Thomas, Sunnyland Slim, Johnny Little John, Muddy Waters en Buddy Guy en zingende blueskapper Wade Walton. Ook is de Zangeres Zonder Naam veelvuldig te zien. Ze geeft commentaar, is de voice over en zingt! Zo komt bijvoorbeeld het nummer Billy Joe voorbij. Geen blues, maar echte country.

Smart (The Blues Never Die)

De documentaire is gemaakt door Joost Kraanen en geproduceerd door Harry de Winter. De documentaire is nooit echt bekend geworden. De wereldpremière was tijdens het Amsterdams Bluesfestival in 1986 en ook op televisie is hij een keertje uitgezonden. Nu ligt hij te verstoffen in de archieven van de Nederlandse televisie. Eeuwig zonde. Gelukkig kun je hieronder de documentaire bekijken.

Meer van de Zangeres Zonder Naam

In de Boekenblues Shop vind je tal van platen van de Koningin van het levenslied. Hieronder de laatst toegevoegde items.

Bronnen: Archive, Wikipedia, You Tube, Zangeres zonder naam

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00