Charles Mingus: “Doe die microfoon eens aan!”

Charles Mingus speelt Shortnin’ Bread. Maar eerst moet die microfoon aan! Typisch Mingus! Heftig, knorrig, maar een geniaal jazz muzikant!

Charles Mingus

Bovenstaande video is een clip uit de muziekdocumentaire Triumph of the Underdog die gaat over het leven van de Amerikaanse jazzmusicus en contrabassist Charles Mingus. Mingus was niet alleen beroemd om vermogen om soul, blues en gospel te vermengen in zijn eigen muziek. Ook was hij beroemd, of eerder berucht, vanwege zijn temperament. Hij stond bekend om grillige, soms opvliegende persoonlijkheid en zijn manische werkdrift. Hij was de grondlegger van de slechte gewoonte om op het podium muziekinstrumenten te vernielen. Op bovenstaande clip houdt hij zijn contrabas heel en houdt hij het gelukkig alleen bij wat gevloek.

Charles Mingus
Charles Mingus in actie. Bron afbeelding: Tom Marcello via Flickr

Triumph of the Underdog

In Triumph of the Underdog wordt aan de hand van archiefmateriaal en vele interviews met zijn beide ex-vrouwen, voormalig bandleden en vrienden inzage gegeven in het leven en muziek van Charles Mingus. Je krijgt een aardig beeld hoe Mingus zijn klassieke scholing van zich af wierp en een geheel eigen jazzstijl ontwikkelde.

Bekijk de documentaire uit 1998 hieronder.

Charlie Mingus in 1968

Dertig jaar eerder, in 1968, werd er ook al een documentaire over Mingus gemaakt. Hierin wordt een beeld geschetst van en niet al te succesvolle Mingus. Het gaat slecht met hem. Hij wordt bedreigd met uitzetting uit zijn appartement in New York, hij heeft schulden en is depressief. Mooi zijn de beelden over hem en zijn dochtertje, maar ook scheldt hij op hele samenleving. Bekijk de documentaire hieronder.

Meer Jazz

Hou je van Jazz? Check dan ook de laatste Jazz-items die ik aan de BoekenBlues shop heb toegevoegd

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00