A Band Called Death: van funk naar punk

A Band Called Death is een muziekdocumentaire over een band genaamd Death. De documentaire vertelt het verhaal van drie broers die zonder het te weten geschiedenis schreven. Ze vormden namelijk de allereerste zwarte punkrock band. Maar platenmaatschappijen vonden Death’s muziek én bandnaam veel te intimiderend.

Van funk tot punk

Voordat Bad Brains, de Sex Pistols of zelfs The Ramones er waren, was er de band Death. De groep werd opgericht in Detroit in 1971 door de zwarte broers Bobby (basgitaar, zang), David (gitaar) en Dannis (drums) Hackney. Ze traden toen nog op onder de naam Rock Fire Funk Express. Aanvankelijk speelde het trio funk. Maar nadat ze een concert van Alice Cooper en The Who hadden bezocht, stapten ze over op rock. Dat was best bijzonder want het was het tijdperk van de Motown en opkomende disco.

Platencontract

De band was inmiddels omgedoopt tot Death. Ze begonnen met een stel lokale optredens en maakten zelfs een single in de hoop een platencontract te krijgen. In 1975 bood Columbia Records een contract aan maar de platenmaatschappij wilde wel dat de groep de hun naam Death zou wijzigen. De broers weigerden en de deal ging niet door. Later brachten ze 2 van de 7 opgenomen nummers in eigen beheer op single uit met een oplage van 500 exemplaren. Helaas waren ze niet succesvol, want het publiek zat niet te wachten op een zwart bandje dat witte punk rock speelde.

Politicians In My Eyes was één van de 7 nummers die Death uitbracht

Gospel Rock

De groep stopte in 1977 en de broers verhuisden naar Burlington. Daar brachten ze twee gospel-rockalbums uit onder de groepsnaam The 4th Movement. David keerde terug naar Detroit in 1982 raakt aan de drank en overlijdt uiteindelijk in 2000 op 48-jarige leeftijd aan longkanker in 2000. Bobby en Dannis bleven in Vermont en richtten de reggaeband Lambsbread op.

A Band Called Death
Filmposter van A Band Called Death

Herontdekking van A Band Called Death

Rond 2008 wordt de band opnieuw ontdekt door een stel verwoede platenverzamelaars en waarna de singles cultstatus krijgen en volop in the picture staan: er worden honderden dollars voor dit vinyl geboden. Ze krijgen opnieuw fans, waaronder punkpioniers als Jello Biafra en Henry Rollins. Dit alles leidt ertoe dat in 2009 de 7 in 1975 in de United Sound Recording Studio in Detroit opgenomen nummers, worden uitgegeven op lp en cd. Death begon weer met optreden. Later werd nog meer oud materiaal van de groep uitgegeven en in 2015 brachten ze een album met nieuw materiaal uit.

Hoe het allemaal zo is gekomen, kun je zien in de documentaire A Band Called Death die werd uitgebracht in 2012. Bekijk de film hieronder

Bronnen: Gonzo Circus, IDFA, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00