X: orgel psychedelica uit België

X is een waanzinnig, hysterisch, psychedelisch nummer van de Belgische organist André Brasseur. Hij gaat helemaal los op de Hammond.

Super funky Hammond gekheid

X werd uitgebracht in 1972 op het Pathélabel. Toen ik dit nummer voor het eerst hoorde, ben ik gelijk allerlei Brasseur albums gaan verzamelen. Maar niets kwam in de buurt van deze super funky instrumentele Hammond gekheid met op de achtergrond dat waanzinnige geschreeuw.

De track was jarenlang onbekend, maar toen de Brasseur compilatie Lost Gems from the 70’s, werd uitgebracht kwam het op het netvlies van orgel liefhebbers zoals ik.

Koning van het hammondorgel

Brasseur is een Belgisch organist en zijn muziek was met name uit de jaren ’60 en ’70 populair. Hij is de Koning van het hammondorgel. Zijn grote voorbeelden waren Jimmy McGriff en Jimmy Smith. Zijn grootste hit was Early Bird Satellite uit 1965 was een monsterhit. De single werd genoemd naar de eerste telecommunicatiesatelliet Intelsat I die in datzelfde jaar 1965 in een baan om de Aarde werd gestuurd. De single werd wereldwijd miljoenen keren verkocht en werd een internationale hit. Luister hieronder naar de Early Bird.

Radiotune en jingle

Het succes van deze single zorgde ervoor dat radio- en televisiemakers in West-Europa interesse kregen in het repertoire van Brasseur. Ze gebruikten zijn nummers als jingle, herkenningsmelodie of radiotune voor hun programma. Het nummer Big Fat Spiritual populair als tune van diskjockey Eddy Becker op Radio Veronica en als promo op Radio Noordzee.

En The Kid was de tune van de radioshows van Lex Harding op Veronica en dat later ook op Radio Mi Amigo. Maar The Kid, Big Fat Spiritual en alle andere Brasseur tracks halen het niet bij X.

X op Pukkelpop

De koning van het hammondorgel stond in 2016 nog op Pukkelpop met zijn band. Hij was toen 76 jaar en knalde het nummer X er nog even energiek uit. Te gek als je op op je ouwe dag nog zo kunt rocken!

Meer André Brasseur

X is absoluut het allerbeste nummer van André Brasseur. Maar als je van wat rustiger Hammond orgel muziek houdt, dan is de rest van Brasseurs werk ook goed te doen. Bekijk hieronder de nieuwste Brasseur aanwinsten.

Bronnen: Andrebrasseur.org, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00