World’s Largest Gospel Singer

Gloria Spencer werd ook wel World’s Largest Gospel Singer genoemd. Natuurlijk vanwege haar formidabele sopraan, maar ook omdat ze maar liefst 283 kilo woog.

Gloria Spencer

Spencer kampte met een schildklieraandoening, waardoor ze enorm dik werd. Ze werd slechts 39 jaar en bracht maar 2 albums uit. Ze begon haar muzikale carrière toen ze nog werkte als typiste. Spencer kon maar liefst 115 woorden per minuut typen. In de weekenden was ze zangeres en zong ze gospel. Begin jaren ’70 tekende Spencer een contract bij Jaywalking Records.

World's Largest Gospel Singer
Cover van Jet Magazine uit 31 oktober 1974 waarop Spencer staat afgebeeld met haar man, dominee David Gray .

For Once In My Life

Haar debuutalbum, Gloria’s Views of Glory, werd uitgebracht in 1972. Haar tweede album, For Once In My Life verscheen in 1976. Hierop staan gospelklassiekers zoals I’ll Fly Away en covers waaronder het titelnummer dat werd geschreven door Stevie Wonder.

World’s Largest Gospel Singer

Haar platenmaatschappij promootte haar als World’s Largest Gospel Singer. Dat was een truc om aandacht te krijgen. Zo vertelde ze vaak het verhaal dat ze in het vliegtuig maar liefst drie stoelen nodig had en dat tijdens een optreden de pianokruk waarop ze zat, het had begeven onder haar gewicht. Ook haar zussen leden aan dezelfde schilklieraandoening.

Gloria Spencer
Foto van Gloria Spencer op de achterkant van de hoes van For Once In My Life. Bron afbeelding Wikipedia

Haar uitvoering van I’ll Fly Away wordt voorafgegaan door een monoloog waarin Spencer de begrafenis beschrijft van haar oudere zus. Zij was 285 kilo.

You Can’t Hurry God

Eigenlijk best verdrietig dat ze met haar gewicht promotie voor zichzelf moest maken. Echt niet nodig, want haar stem was fantastisch. Mijn favoriet is You Can’t Hurry God uit 1969 dat ze samen met Elizabeth Allen zong. Dit was de eerste plaat van Gloria Spencer. Ze bracht drie singles uit op het label WS Records (genoemd naar de Whispering Spirits of Baltimore) voordat ze een contract kreeg bij Jay-Walking en Creed. You Can’t Hurry God is prachtig in zijn eenvoud. Slechts de stemmen van de zangeressen onder begeleiding van een piano. Meer is niet nodig om het woord te verkondigen.

Meer Gospel

Van gospel kan ik niet genoeg krijgen en heb gedurende de jaren heel wat gospelmuziek en boeken over gospel verzameld. Af en toe zet ik wat te koop. Bekijk de laatste gospelmuziek die ik aan de Boekenblues Shop heb toegevoegd.

Bronnen: Good Golly Gospel, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00