Women Be Wise, een advies van Sippie Wallace

Women Be Wise van Sippie Wallace is een van mijn lievelingsnummers. Het lied is een advies aan vrouwen om niet op te scheppen over je man. Dit kan leiden tot jaloezie! Dus vrouwen, wees een beetje verstandig!

Don’t Advertise Your Man

Het nummer Women Be Wise is geschreven door Sippie Wallace en werd voor het eerst door Wallace op de plaat gezet in in 1967. Toch is niet helemaal haar eigen werk. Het is namelijk een bewerking van Don’t Advertise Your Man dat werd geschreven door en Jimmy Foster en in 1924 op de plaat werd gezet door Clara Smit.

Sippie Wallace

Sippies echte naam was Beulah Thomas. Ze kreeg de bijnaam ‘Sippie’ in haar jeugd. Haar twee voortanden stonden zo ver uit elkaar dat ze van alles moest slurpen. En ‘to sip’ is engels voor nippen. Ze bleef haar hele leven deze bijnaam houden.

Sippie Wallace

The Texas Nightingale

Wallace was een Amerikaanse bluesmuzikante. Ze had een prachtige stem en begeleidde zichzelf op piano en orgel. In het begin van de jaren ’20 trad ze regelmatig op en werd aangeprezen als The Texas Nightingale. Aanvankelijk zong ze in de kerk en speelde orgel. Later trad ze op in vaudeville shows. Tussen 1923 en 1927 nam ze meer dan veertig nummers op, die grotendeels door haarzelf en haar broers waren geschreven. Die nummers werden uitgebracht op het Okeh platenlabel. Ze trad op met de groten der aarde, zoals Louis Armstrong, Clarence Williams, Sidney Bechet en King Oliver.

Blues Shouter

Wallace was eigenlijk een blues shouter, dat wil zeggen dat ze vaak zonder microfoon zong. Ze had dan ook een krachtige en luide stem. En in die jaren was er nog geen elektronische versterking, dus je moest behoorlijk hard en zuiver kunnen zingen als je boven het geluid van de band uit wilde komen. Wallace, werd beïnvloed door bluesgrootheid Ma Rainey, maar ontwikkelde toch een geheel eigen stijl.

Sippie Wallace Sings the Blues

Vele jaren later, pas 1967, bracht ze Sippie Wallace Sings the Blues uit. Dit album werd uitgebracht op het Deense Storyville label. Ook ging ze weer op tournee.

Women Be Wise.
Women Be Wise vind je op het album Sippie Wallace Sings the Blues uit 1967.

Bonnie Raitt

Bonnie Raitt vond dit album geweldig en nam op haar eigen debuutalbum uit 1971 twee tracks van Wallace op. Dat waren Mighty Tight Woman en Women Be Wise. Wallace en Riatt werden vriendinnen en namen in 1981 het album Sippie op, dat in 1983 werd genomineerd voor een Grammy Award en in 1984 een Handy Award won. En via het debuutalbum van Bonnie Raitt, leerde ik weer de muziek van Sippie Wallace kennen.

Sippie Wallace trad op tot in de jaren 1990. In Duitsland werd ze bekend door haar samenwerking met de boogiewoogie-pianist Axel Zwingenberger. Deze wijdde haar zijn compositie Blues for Sippie Wallace.

Sippie Wallace overleed in november 1986 op haar verjaardag op 88-jarige leeftijd. In 1993 werd ze opgenomen in de Michigan Women’s Hall of Fame en in 2003 in de Blues Hall of Fame.

Women Be Wise

Zoals gezegd is Women Be Wise een advies van Wallace aan andere vrouwen. Wees voorzichtig en verstandig als je over je relatie praat en schep vooral niet op over hoe fantastisch jouw man is. Dit leidt alleen maar tot jaloezie en zorgt voor problemen. Typische bluesthematiek, want daarin gaat het meestal over complexiteit van relaties, de liefde, trouw en ontrouw.

Women be wise, keep your mouth shut, don’t advertise your man
Don’t sit around gossiping, explaining what your good man really can do
Some women nowadays, Lord they ain’t no good
They will laugh in your face, Then try to steal your man from you
Women be wise, keep your mouth shut, don’t advertise your man

Hieronder vind je een live uitvoering van het nummer van Women Be Wise.

Meer Sippie Wallace

Ik ben een groot fan Sippie Wallace en heb een aantal platen van haar verzameld. Ik koop ze bij kringloopwinkels, platenbeurzen, veilingen en ook op Marktplaats. En ik heb zelfs een paar platen dubbel…. Zo nu en dan zet ik ze te koop in de Boekenblues Shop. Bekijk de laatste aanwinsten hieronder.

Bronnen: All About Jazz, Black Past, Second Hand Songs

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00