What The World Needs Now, een gospelversie

What The World Needs Now is een prachtig nummer. Een liefdevol protestlied tegen hebzucht, onverdraagzaamheid en vooroordelen. Het is geschreven door Hal David en Burt Bacharach en wereldberoemd gemaakt in de uitvoering van Jackie DeShannon en Dionne Warwick. Maar de aller, allermooiste uitvoering vind ik die van de gospelgroep The Heavenly Tones. En die hebben weer banden met Sly & The Family Stone.

The Heavenly Tones

Moeizaam schrijfproces

Het nummer kwam moeizaam tot stand. In 1962 waren de hoofdmelodie en het refrein al geschreven en daarmee was de basis voor het nummer gelegd. Maar tekstschrijver Hal David had totaal geen inspiratie voor de coupletten. Gelukkig kreeg hij twee jaar later een brainwave. Hij reed van zijn huis op Long Island, New York, naar Manhattan om samen zijn muzikale partner, Burt Bacharach aan de slag te gaan. En opeens was het inzicht daar. In American Songwriter zegt hij daarover:

I knew that was it. I wrote about all of the things that had to do with nature and what God gives us. I gave the lyrics to Burt and he wrote a fabulous melody.

Het couplet ging over wat we niet nodig hadden, want alls wat echt nodig hadden, daar had de natuur en God al in voorzien. De eerste zin Lord, we don’t need another mountain stond al snel op papier en de rest van de tekst volgde als vanzelf.

Lord, we don’t need another mountain
There are mountains and hillsides enough to climb
There are oceans and rivers enough to cross
Enough to last till the end of time

De versies

Nu het nummer een feit was, moest er een zanger worden gevonden. En ook dat ging niet vanzelf. Aanvankelijk had het schrijversduo Gene Pitney op het oog, maar door ruzie over geld met de manager van Pitney, moest er een andere zanger worden gevonden. Timi Yuro dan maar? Maar Yuro weigerde. Ze wilde het nummer niet zingen op de manier die David en Bacharach voor ogen hadden. Het duo ging vervolgens naar Dionne Warwick. En die luisterde naar de de demo die bedoeld was voor Pitney en wees het af. Het was veel te country en te prekerig. Uiteindelijk kwamen ze terecht bij Jackie DeShannon. Die zette het in 1965 als eerste op de plaat, met nota bene Cissy Houston, de tante van Dionne en moeder van Whitney, in het achtergrondkoor. Het nummer werd een tophit.

Protestlied

What The World Needs Now is een zachtaardig maar krachtig en liefdevol protestlied tegen hebzucht, onverdraagzaamheid, vooroordelen, oorlogen en alle ellende. De boodschap was er een van universele liefde. Het lied sloeg aan. Niet alleen omdat het een ijzersterk nummer was, maar ook omdat het in de tijdsgeest paste. Het waren moeilijke tijden. Rassensegregatie, de afschuwelijke Vietnamoorlog en na de moord op Robert F. Kennedy in 1968 werd DeShannons versie megapopulair op de radio. Het was duidelijk dat wereld toe was aan een flinke dosis liefde.

What the world needs now is love, sweet love
It’s the only thing that there’s just too little of
What the world needs now is love, sweet love
No not just for some but for everyone

Coverversies van What The World Needs Now

Na het succes van De Shannon ging ook Warwick overstag en coverde het lied. Het verscheen in 1966 op haar album Here, Where There Is Love en werd een bescheiden hitje.

Een ander noemenswaardige versie is die van The Chambers Brothers. Een soulversie doorspekt met gospelelementen. De track verscheen op hun album The Time Has Come uit 1967.

Tom Clay

En dan nog een bijzondere cover: die uit 1971 van discjockey Tom Clay, die bij radiostation KGBS in Los Angeles werkte. Hij vormde dit nummer om tot een gesproken opiniestuk over de toestand in de wereld en veranderde de titel in What The World Needs Now (Abraham, Martin and John). Het nummer begint met een aantal vragen aan een kind die moet uitleggen wat de woorden onverdraagzaamheid, segregatie en haat betekenen. Maar op de vraag wat er prejudice wordt bedoeld, antwoordt het kind “I think it is when someone is sick.” Een super sentimentele uitvoering, maar wel heel succesvol. De plaat verkocht een miljoen exemplaren en belandde op nummer 8 in de Billboard-hitlijst.

Films en shows

Het nummer werd veelvuldig gebruik werd in televisieshows en films. Denk bijvoorbeeld aan Joker 2, Bridget Jones: The Edge of Reason en Forest Gump. In totaal is het in 220 films en tv-shows uitgevoerd. Ook is het door de groten der aarde gecoverd. Door The Supremes, Petula Clark, The Sweet Inspirations, Luther Vandross en zelfs door Bacharach zelf. En ook door Nederlandse artiesten werd het op de plaat gezet. Onder andere door Anita Meijer en Trijntje Oosterhuis. Op de site Secondhand Songs staat dat het 373 keer is gecoverd. Maar de versie die ik het aller, aller, allermooist vind, is de gospelversie van The Heavenly Tones. En die staat geeneens in de lijst van Secondhand Songs vermeld.

The Heavenly Tones

The Heavenly Tones was een gospelzanggroep uit Californië die bestond Vaetta Stewart, Mary McCreary, Elva “Tiny” Mouton en Tramaine Hawkins. En Vaetta Stewart was Little Sister, het kleine zusje van Sylvester Stewart beter bekend als Sly Stone, de frontman van Sly and the Family Stone.

The Heavenly Tones werd opgericht toen de vier zangeressen nog op de middelbare school zaten. De groep trad op in kerken en kleine zalen in de omgeving van San Francisco. In 1966 namen ze het album I Love The Lord op op voor het Gospel-label,. Ook brachten ze in datzelfde jaar een single uit op het Music City-label genaamd He’s Alright. Echt allemaal fantastische old school gospel.

Sly and the Family Stone

In datzelfde jaar werd richtte Sylvester Stewart de band Sly and the Family Stone op. En die band had al snel succes. Maar een probleem was dat ze geen achtergrondzangeressen hadden. Maar dat werd snel opgelost. Want zus Vaetta zong toch bij The Heavenly Tones!? De vier zangeressen die nog in de schoolbanken zaten, werden gevraagd om mee te doen met de band. En dat wilden ze. Omdat de band naam niet meer paste bij de muziek, werd The Heavenly Tones omgedoopt tot Little Sister. Maar later toen Sly Stone en zijn band op tournee wilden gaan, besloot Tramaine Hawkins te stoppen. Ze wilde eerst een diploma op zak en koos voor school. Ze zou alsnog een zeer succesvolle solocarrière als gospelzangeres hebben en zou trouwen met een andere gospelheld…. Walter Hawkins.

Little Sister in 1970. Bron Afbeelding Wikipedia

Gospelversie van What The World Needs Now

In 1968 zingen The Heavenly Tones What The World Needs Now. Live! Niet te geloven toch dat ze toen slechts 17, 18 jaar oud waren. Piepjong! Begeleiding door slechts contrabas en piano en natuurlijk de vier stemmen van The Heavenly Tones. Achter de piano zat Mary McCreary. De stem van leadzangeres slaat een beetje over in het begin. En zelfs dat is mooi. Hemelse klanken die ze jammer genoeg nooit op de plaat hebben gezet. Maar de video hieronder maakt veel goed.

Meer fantastische gospel

Ik ben de fan van gospelmuziek en krijg er nooit genoeg van. Ik vind gospelmuziek echt fantastisch. In mijn platenkast zijn heel gospelalbums te vinden en ik heb heel wat boeken over dit genreel verzameld. Af en toe zet ik wat te koop. Bekijk de laatste 6 items over gospelmuziek die ik aan de Boekenblues Shop heb toegevoegd.

Bronnen: Groevie Gospel, Secondhand Songs, What the World Needs Now is Love”- Jackie DeShannon, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00