Walk Tall: laat je er niet onder krijgen

Walk Tall! Deze woorden spreekt Reverend Jesse Jackson als introductie van het gelijknamige nummer van The Cannonball Adderley Quintet. Een swingend instrumentaal protestnummer!

Walk Tall

Kin omhoog, rug recht en laat je er niet onder krijgen. Je bent net zoveel waard als de rest. Dat is de strekking van Walk Tall. Het is een protestlied met een introductie van Jesse Jackson. Jackson sprak deze woorden tijdens een van de bijeenkomsten van Operation Breadbasket in 1969 in Chicago. Breadbasket was een organisatie van Martin Luther King die ten strijde trok tegen racisme en zich inzette voor de verbetering van de economische omstandigheden van de zwarte bevolking in de V.S. Jackson was in 1966 door King aangesteld als directeur in de stad Chicago. Op 30 augustus 1969 deed Jackson een oproep in zijn stad van om bedrijven die zwarte mensen discrimineerden, te boycotten en daar helemaal niks te kopen.

Don’t Buy Where You Can’t Work

Country Preacher

De oproep van Jesse Jackson inspireerde saxofonist Cannonball Adderley tot het gelijknamige nummer. Hij nam de track live op in Chicago in oktober 1969. Walk Tall verscheen op het live album Country Preacher dat in 1970 verscheen. De ondertitel van het album is Live at Operation Breadbasket. Het nummer is een mix van funk en jazz, doorspekt met pijn en vreugde. Er klinkt hoop en vastberadenheid uit.

Cannonball Adderley

Julian Edwin “Cannonball” Adderley was een Amerikaanse jazz alt-saxofonist. Op de middelbare school kreeg hij de bijnaam Cannonball. Dit is een verbastering van het woord cannibal (“kannibaal”). Adderley was namelijk een enorme schrokop en een onverzadigbare eter. Hij was dan ook behoorlijk dik: een kannibaal. Adderley staat ook bekend onder het pseudoniem Buckshot Lafonque, waar Branford Marsalis later zijn band naar heeft vernoemd. Samen met zijn broer, trompettist Nat Adderley richtte hij het Cannonball Adderley Quintet op. In 1960 begon het succes van deze band met de live opgenomen The Cannonball Adderley Quintet in San Francisco. Dit album markeerde ook het begin van de soul jazz. Dit is een mix van bebop en gospel en het was de stijl waarmee het kwintet furore mee maakte.

Walk Tall
Julian ‘Cannonball’ Adderley en cornettist Nat Adderley in het concergeboowu in 1961. Bron afbeelding Dave Brinkman / Anefo, via Wikipedia

Veel meer Jazz

In de Boekenblues Shop vind je veel meer jazz. Hieronder de 3 laatst toegevoegde items in de shop.

Bronnen: Arts and Culture Google, Black Archives, Chicago Public Library, Grey Flannel Suit, NPO2, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00