The Bottle

The Bottle is een van mijn favoriete nummers allertijden. Het is een nummer van Gil ScottHeron en Brian Jackson. Scott-Heron overleed vandaag precies 13 jaar geleden. Hij was pas 62 jaar.

The Bottle

The Bottle gaat over de verleidingen van alcohol. Drank maakt meer kapot dan je lief is! Drank is een manier om te vluchten uit het dagelijks bestaan. Want dat dagelijkse bestaan, bestaat voor sommigen uit heel veel problemen en ellende. Als je drinkt vergeet je die ellende. Maar het veroorzaakt ook veel shit. Verslaving en eenzaamheid bijvoorbeeld. The Bottle is niet alleen een aanklacht tegen de verwoestende kracht van drank. Het is ook een oproep om de onderliggende oorzaken van verslaving en ellende aan te pakken. In die zin is ook een sociaal commentaar.

Slijterij

De inspiratie voor dit nummer haal Scott-Heron uit het echte leven. Hij zag dat er elke dag mensen in de rij stonden bij slijterij Log Cabin in Noord-Virginia om daar lege flessen in te ruilen. Zo kregen ze korting op hun volgende drankaankoop. Scott-Heron luisterde naar hun verhalen aan en schrok zich rot. Die mensen waren zwaar verslaafd aan de drank. Ze hadden zoveel vreselijks meegemaakt dat drank de enige manier leek om hun ellende te vergeten. Zo stond in die rij een arts die ooit was gearresteerd omdat hij jonge vrouwen illegaal hielp bij een abortus. En ook het verhaal van een meisje dat aan de drank was geraakt nadat haar vader in de gevangenis belandde.

See that sista, sho wuz fine before she
started drinkin’ wine
from the bottle.
Said her ol’ man committed a crime
and he’s doin’ time,
so now she’s in the bottle

The Bottle

De muziek

Scott-Heron verwerkte die verhalen in de tekst voor het nummer. En die tekst zet hij samen met Brian Jackson op muziek. Een aanstekelijk Afro-Caribische ritme met Scott-Heron op de keyboard en Jackson op de dwarsfluit. En ik vind de bas top. Luister hieronder naar de track. De bijbehorende video is prachtig ….. Uno dos, Uno dos tres quatro.

Succes kwam maar langzaam op gang

The Bottle werd uitgebracht als single, maar deed aanvankelijk niet veel. Maar geholpen door een straffe aanhang groeide The Bottle uit tot de grootste hit uit zijn carrière en stond het op een gegeven moment zelfs op nummer 15 in de Amerikaanse R&B-hitlijsten. En het album waarop de track stond, Winter in America, werd meegezogen in het succes. Het nummer wordt jaren later herontdekt en kwam terecht op allerlei internationale toplijstjes. In 1987 vond het muziekblad NME dat dit nummer op de 92ste plek The Top 150 Singles of All-Time behoorde en in 2016 plaatste het online magazine Pitchfork het nummer op plaats 137 van de 200 allerbeste liedjes uit de jaren ’70. En Q Magazine zette het op het lijstje 1010 Songs You Must Own! Het nummer werd door de jaren heen steeds populairder en groeide zelfs uit tot een nummer voor op de dansvloer.

The Bottle gecoverd

Het nummer is veelvuldig gecoverd. Vooral in de jaren ’90 werd het nummer door anderen op de plaat gezet. Meestal waren het zielloze bombastische covers die alleen maar voor de pegels zijn uitgebracht. Althans dat is mijn mening. Maar het leverde Scott-Heron de laatste 20 jaar van zijn leven wel een vast inkomen op. Dat is dan wel weer een voordeel!

De bekendste cover is die van Joe Bataan. En hij zette het nummer in 1974 op de plaat en maakte er een instrumentele latin versie van.

Check de playlist met meer covers.

Meer Gil Scott-Heron

Ik ben een fan Gil Scott-Heron en heb heel wat platen en cd’s van hem verzameld. Ik koop ze bij kringloopwinkels, platenbeurzen, veilingen en ook op Marktplaats. En ik heb er zelfs een paar dubbel…. Zo nu en dan zet ik ze te koop in de Boekenblues Shop. Bekijk ze hieronder.

Bronnen: Cover me Songs, Damusic, Newsnight, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00