That Woman Named Mary

That Woman Named Mary is een geweldig nummer van Sam ‘Lightnin’ Hopkins. Blues zoals blues bedoeld is. En de clip is ook te gek!

Lighntin’ Hopkins

Lightnin’ Hopkins, was een Amerikaans countryblues-zanger en gitarist uit Houston in Texas. Als hij over zichzelf praatte, had hij het over Poor Lightnin’. Hopkins had een hekel aan vliegen en vond een telefoon maar niks. Hij bleef liever thuis en ging nooit ver buiten Houston. Zijn muziek ging wel ver over de grens en is over de hele wereld bij bluesliefhebbers populair. Rolling Stone Magazine nam Hopkins als nummer 71 op in zijn lijst van de honderd beste gitaristen aller tijden.

Blind Lemon Jefferson

Hij leerder de blues in de jaren ’20 van Blind Lemon Jefferson. Zijn stijl ontstond doordat hij vele uren informeel speelde zonder begeleidingsband. Hij was dus min of meer gedwongen om tegelijkertijd het de bas te spelen en te zorgen voor het ritme. Daarnaast speelde hij de leadgitaar, percussie en zong. En dat allemaal in zijn eentje met alleen zijn gitaar.

Wantrouwen

Zijn muziek is op meer dan 25 labels is uitgebracht. Hij tekende eigenlijk nooit contracten vanwege een diepgeworteld wantrouwen jegens “the white man”. Hopkins liet zich meestal betalen per opgenomen song betalen. Hij was een geboren verhalenverteller en verzon al spelend teksten bij zijn muziek. En hij zong overal over. Over vrouwen, blut zijn, hoe het met zijn auto ging, het reilen en zeilen in de club waar hij optrad, of hoe het vroeger was. Veel teksten bedacht hij op het moment van opnemen.

That Woman Named Mary

Een van de mooiste nummers van Lightnin’ Hopkins vind ik That Woman Named Mary. Hieronder vind je een uitvoering uit 1968. Die maakte deel uit van de documentaire The Blues Accordin’ to Lightnin’ Hopkins van Les Blank.

I Know you got another man, Mary
That’s why you treat me so unkind
I know you got another man, Mary
That’s why you treat me so unkind
You know the blues gonna dwell with you
I can’t get these blues off of my mind

Meer Lightning Hopkins

Bekijk de BoekenBlues shop voor meer muziek van Lightnin’ Hopkins. Ook vind je veel meer heerlijke blues in de shop. Check de laatste 3 blues-items die ik heb toegevoegd.

Bronnen: Bluesmagazine, Guitar Player

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00