Tezeta: weg met de stress

Tezeta is een nummer van Mulatu Astatke. In de officiële taal van Ethiopië, het Amhaars, betekent tezeta zoiets als nostalgie. En dit nummer roept dat gevoel ongelooflijk goed op.

Blues en de smartlap

De naam van het nummer is ook een muzikaal genre: traditionele Ethiopische liedjes. Zoiets als de blues uit Verenigde Staten en de smartlap in Nederland. Liedjes over het leven, over verdriet en de verloren liefdes. Blues en smartlappen zijn een van mijn favoriete muziekstijlen. Niet zo gek dat ik het Ethiopische equivalent ook heel tof vind.

Wegdromen

Dromerige blazers, die een emotionele langzame riff spelen, en de pianoakkoorden, die voor een ontspannen achtergrond zorgen. De klassieke jazzbas en drums zorgen voor de finishing touch. Gewoon je ogen dichtdoen, het volume lekker hoog en wegdromen op Tezete. Alle stress stroomt zo je lijf uit.

Ethio-Jazz

Tezeta heeft iets weg van jazz, maar tegelijkertijd ook weer niet. Is het dan wereldmuziek? Ik ben me een beetje gaan verdiepen in het nummer en ontdekte dat het onder genre Ethio-Jazz valt. Dit is een mix van traditionele Ethiopische muziek en jazz, soul en afro-funk. De componist van dit nummer, Mulatu Astatke, wordt beschouwd als de vader van Ethio-Jazz. Hij werd in 1943 in Ethiopië geboren en verhuisde in zijn late tienerjaren naar Noord-Wales. Het plan was om luchtvaarttechniek te gaan studeren. Maar hij vond muziek en kunst veel interessanter en besloot klassieke muziek aan het Trinity College in Londen te gaan studeren. Ook werkte hij samen met een aantal vooraanstaande Britse jazzmuzikanten. Tijdens zijn studie aan het Berklee College of Music (Boston) creëerde Astatke een innovatieve samensmelting van jazz en traditionele Ethiopische muziek. In de loop van het volgende decennium zou deze stijl uitgroeien tot de Ethio-Jazz die we heden ten dage kennen.

Mulatu Astatke
Mulatu Atstake in actie in 2017. Bron afbeelding: Wikipedia

Ethiopian Modern Instrumentals Hits

Tezeta werd voor het eerst in 1972 op de plaat gezet. Het verscheen op het compilatiealbum Ethiopian Modern Instrumentals Hits. Later werd het veel vaker uitgebracht, onder meer op Éthiopiques 4: Ethio Jazz & Musique Instrumentale 1969-1974 uit 1998. Dit is een compilatiealbum met de mooiste muziek van Astatke.

Meer van Mulatu Astatke

Ik ben een fan van de Ethio Jazz van Astatke en heb enkele albums in mijn verzameling. Hieronder zie je welke ik te koop aanbied.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00