Simigwado: Afrofunk uit Ghana

Het is lekker weer, dus tijd voor een energiek, zonnig en tropisch nummer. Het is Simigwado geworden. Vrolijke afrofunk uit Ghana. Het is een track uit 1973 van Gyedu-Blay Ambolley en zijn groep The Steneboofs.

Simigwa: nieuwe muzieksoort

Simigwado is een nummer van de The Steneboofs uit Ghana. Aanvoerder van de band was Gyedu-Blay Ambolley. Hij is een Ghanese highlife-muzikant, songwriter, producer en componist. Met een mix van highlife, funk, disco en rap was hij de uitvinder van een nieuwe muzieksoort en dans, namelijk Simigwa. Op het gelijknamige album van Ambolley uit 1975 vind je heel Simigwa-tracks .

 Simigwado

Simigwado

Twee jaar eerder, in 1973, zetten The Steneboofs het nummer Simigwado op de plaat. Dat was eigenlijk de voorloper van dit nieuwe muziekgenre. Het is afrofunk en een semi-rap nummer dat als single werd uitgebracht en hiermee brak de band door in de Ghanese muziekscene. En met deze track gaven The Steneboofs en vooral Gyedu-Blay Ambolley, een heel nieuwe dimensie aan de Ghanese highlife-muziek. Het was totaal nieuw en deze energieke dansstijl sloeg in als een bom. Luister hieronder naar de track.

Gyedu-Blay Ambolley

Gyedu-Blay Ambolley is een highlife muzikant die deze muziekstijl meer funk gaf. Dat is niet zo gek, want hij luisterde graag naar muziek van James Brown, Ray Charles en Sam Cooke. Inmiddels heeft de muzikant meer dan 30 albums opgenomen en is hij uitgegroeid tot een levende legende In Ghana. Hij is een multi-instrumentalist en is naast zanger, ook bandleider. Hij toerde door Afrika, Europa en Noord-Amerika en deelde het podium met grootheden als Miriam Makeba, Manu Dibango en Fela Kuti. En tegenwoordig is hij ook internationaal bekend. Bijzonder is dat hij zelfs onder de zwarte jeugd van de kustregio van Cartagena in Colombia een grote aanhang heeft. Hun champea-muziek is beïnvloed door de muziek van Ambolley en andere Afrikaanse artiesten. Afrikaanse zeelieden die naar Columbia reisden, namen deze muziek mee namelijk op hun zeereis.

Simigwado platenlabel

Ambolley runt een platenmaatschappij: Simigwa Records-label. Hij heeft jaren in de V.S. gewoond en keerde later weer terug naar Ghana. En hij neemt nog steeds muziek op en geeft ook nog geregeld concerten. Binnenkort is hij in de V.S. te zien met zijn Jazz Is Dead tour. Check daarvoor zijn website.

File:Gyedu-Blay-Ambolley.jpg
Gyedu-Blay Ambolley. Bron afbeelding: .WatchamakalitOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

Hiplife

Ambolley’s funky interpretatie van de highlife en de rap-elementen die hij aan deze stijl toevoegde, leidde tot een nieuw muzikaal genre. Maar hij stond ook aan de basis van een andere nieuwe muzikale stijl, namelijk de hiplife. Dat is een mix van hiphop en highlife. Reggie Rockstone krijgt vaak alle eer en wordt gezien als de bedenker van hiplife, maar er zijn ook velen die Ambolley beschouwen als de peetvader van de hiplife en de track Simigwado is daar het bewijs van.

Hernieuwde kennismaking

In 2002 bracht Soundway Records een compilatie uit met de beste Ghanese afrofunk hits: Ghana Soundz. Dat was een hernieuwde kennismaking met het nummer Simigwado en zorgde voor internationale bekendheid van de band. Want tot op dat moment waren Gyedu-Blay Ambolley en The Steneboofs vrij onbekend buiten West-Afrika. Tegenwoordig duikt hun muziek steeds vaker op op allerlei reissues en compilaties. Op Booniay!! bijvoorbeeld of op Ghana Funk From The 70’s en Ghana Special (Modern Highlife, Afro-Sounds & Ghanaian Blues 1968-81.

Simigwado en meer te gekke muziek

Het zal je niet verbazen, maar ik ben fan van Afrikaanse muziek. Van Soukous en High Life tot Cape Jazz. Ik verzamel al vele jaren platen en boeken over de muziek van dit continent. Ook voor funk heb ik een grote voorliefde. Maar mijn platenkast puilt uit en mijn boekenkasten storten in. Daarom zet ik sommige platen te koop in de Boekenblues Shop. Bekijk de 6 laatste funk en Afro albums hieronder.

Bronnen: Afro Grooves, The Vinyl Factory, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00