River van Joni Mitchell: een kerstliedje dat geen kerstliedje is

River van Joni Mitchell… als je de eerste regels van de tekst hoort, dan denk je dat het een kerstliedje is. Ook de pianobegeleiding die gebaseerd is op de melodie van Jingle Bells geeft de indruk van een kerstnummer. En dat is het dus niet!

Kerstmis

Het nummer is een triest liefdesliedje en staat dus haaks op het vrolijke kerstgevoel dat je deze periode opgedrongen krijgt. River speelt zich af tijdens de feestdagen. Joni Mitchell zit zwaar in de put, omdat ze Kerstmis niet met haar ex-vriendje, Graham Nash, kan doorbrengen. Ze heeft het uitgemaakt en voelt ze miserabel. Het nummer gaat dus over liefdesverdriet dat zich in de aanloop naar kerstmis afspeelt, waarin ze de stukgelopen relatie van zich haar af zingt en zo haar verdriet probeert te verwerken.

It’s coming on Christmas
They’re cutting down trees
They’re putting up reindeer
And singing songs of joy and peace
Oh, I wish I had a river
I could skate away on

Heimwee

Ook gaat River over heimwee dat ze heeft naar haar geboortegrond in Canada. Deze heimwee slaat in deze moeilijke periode als een mokerslag toe. In Canada is men gewend aan sneeuw en ijs tijdens de Kerst, maar in haar toenmalige woonplaats Los Angeles is dat ijzige gevoel niet te vinden. Het liefst zou ze wegschaatsen van al die ellende.

River van Joni Mitchell
Albumhoes van Blue van Joni Mitchell: Bron: Wikipedia

River van Joni Mitchell

Het nummer werd vele malen gecoverd (meer dan 400 keer). En na Both Sides Now is het het meest gecoverde song van Mitchell. In 2019 nog door Ellie Goulding die er een nummer 1 hit mee scoorde. Onderstaande documentaire van Polyphonic vertelt meer over de achtergrond van het nummer River.

Kerstlockdown

River is dus geen kerstliedje, maar past prima in deze huidige kerstlockdown, waar eenzaamheid en verdriet hoogtij vieren.

Bronnen: Open Culture, Plaat van Maat, Salon, Smooth Radio, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00