Protestsong: See What You Done, Done (Hymn #9)

Misschien is het wel de allerbeste protestsong ooit: See What You Done, Done (Hymn #9) van Delia Gartrell. Het nummer is een hartverscheurend protestlied tegen de Vietnamoorlog.

Hartverscheurende protestsong

Het lied dat in 1971 werd uitgebracht vertelt het verhaal van een moeder. Haar zoon is een Vietnam-veteraan die verslaafd raakte aan de drugs, om zo zijn oorlogstrauma te verzachten. Het nummer werd geschreven door Delia Gartrell en haar man James T. Shaw, ook wel bekend als The Mighty Hannibal.
De inspiratie voor deze ballad haalde het stel uit het nieuws. Daar was een reportage over soldaten die terugkwamen naar huis. Ze leefden nog wel, maar waren verslaafd aan opium. Geen oorlogshelden die terugkeerden uit de ‘Vietnam war’, maar junkies.

I didn’t know that when he went off
to serve his country
I didn’t know you’d send him back to me
a stoned junkie

In 1972 brengt Rance Allen Group hun versie van deze protestsong uit. Een super emotionele versie, waarin Allen het uitschreeuwt van verdriet. Over the top zou je denken, maar bij verdriet hoort geschreeuw.

Nog een hymne

Het was niet het eerste anti-oorlogslied dat The Mighty Hannibal schreef. In 1966 zong hij Hymn No. 5. Dit was een huiveringwekkende song waarin een zwarte soldaat een brief schrijft aan zijn vriendin thuis. Hij vertelt dat haar vreselijk mist en haar wil zien, maar hij weet dat hij gaat sterven.

There’s no tomorrow,
There’s no tomorrow,
There’s no tomorrow
they’ll bury me.

protestsong
Munitie hangt om de schouders van Carl Napiel uit New Jersey terwijl zijn eenheid op 25 augustus 1967 het Zuid-Vietnamese kustgebied bestormt. Bron foto: manhai via Flickr.

Hymne nr. 5 mocht niet gedraaid worden op de Amerikaanse radio en het nummer werd geboycot vanwege de controversiële tekst. Maar zo controversieel vind ik het niet. Luister zelf maar.

Meer Protestsongs

Ik ben gek op protestsongs en hou van muzikanten die hun mening niet onder stoelen of banken steken. Ik heb een kleine collectie met items over protestsongs. Soms zet ik wat te koop. Bekijk de laatste protestmuziek die ik aan de Boekenblues Shop heb toegevoegd.

Bronnen: Anti War Songs, Mijn Groeve

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00