Popcorn: wie scoorde er een hit mee?

Popcorn is de titel van een internationale hit, helemaal elektronisch gecomponeerd op de synthesizer. Iedereen heeft dit nummer wel eens gehoord. Maar wie scoorde er nu een hit mee?

Gershon Kingsley

Wat we weten is dat Popcorn in 1969 werd gecomponeerd door Gershon Kingsley. Hij was een van de eerste synthesizerspelers en kocht een Moog van de uitvinder Robert Moog. Hij schreef er het herkenbare loopje van de track in vijf minuten mee. Het verscheen op het album Music to Moog By. Kingsley noemde het nummer Popcorn: pop staat voor popmuziek en met corn wordt in het Engels kitsch bedoeld.

Popcorn van Hot Butter

In 1970 richt Kingsley de groep The First Moog Orchestra waar ook sessiemuzikant Stan Free deel van uitmaakt. The Moog Orchestra valt uiteen en Free brengt in 1972 het nummer opnieuw uit onder de naam Hot Butter. Het nummer wordt enorm populair en wordt in vele landen gecoverd. In Italië werd het op de plaat gezet door La Strana Societa, in Duitsland brengt Rod Hunter het uit en ook uit dat land komt de versie van The Revolution System. De Franse versie is afkomstig van Mister K/Mat Camison en The Anarchic System. En dit is nog maar een kleine selectie uit alle verschillende versies: het nummer is meer dan 800 keer gecovered.

Popcorn
De albumhoes van het album van Music To Moog By

Hieronder kun je meer dan 17 minuten lang genieten van een bonte verzameling aan versies van Popcorn.

En luister ook eens naar de meest populaire versie van Hot Butter.

Luister en kijk hieronder naar de aflevering van Top 2000 a gogo uit 2011 naar het verhaal achter het nummer, vertelt door Kingsley zelf.

Popcorn: Wie is de artiest?

In Nederland waren de versies van Hot Butter, The Popcorn Makers (dat was Gershon Kingsley zelf), The Anarchic System en The Revolution System het meest populair. Popcorn bereikte de eerste plaats in de Veronica Top 40. Het bijzonder was dat de uitvoerenden niet werden genoemd in het gedrukte exemplaar van de Top 40. De reden was dat diverse uitvoerenden het nummer op de plaat hadden gezet. De Top 40 heeft toen besloten alle versies bij elkaar te tellen om van een hoop gedoe af te zijn en te voorkomen dat telkens een bijna hetzelfde nummer te horen was.

Veel meer muziek

In de Boekenblues Shop vind je veel meer bijzondere muziek. Hieronder de 3 laatst toegevoegde items in de shop.

Bronnen: NPO Radio 2, Originele Hits, Pop 2000, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00