Plastic Love uit Japan

Plastic Love van Mariya Takeuchi is een obscuur Japans disconummer uit de jaren ’80. In Japan werd het een bescheiden hitje, maar in de rest van de wereld deed het niets. Totdat het algoritme van You Tube ermee aan de slag ging en er een klassieker van maakte.

Plastic Love

De kans dat je Plastic Love eerder hebt gehoord, is groot. Het ligt makkelijk in het gehoor, heeft over wel wat van en is bovendien miljoenen keren beluisterd op You Tube. Hieronder kun je de Japanse versie beluisteren. Met lange intro.

City Pop

Deze muziek wordt City Pop genoemd. Een Japans genre dat in de jaren ’80 populair werd. Het is een mix van synth pop en disco. Lekker gladjes, kosmopolitisch en het muzikale resultaat van het naoorlogse economische wonder dat Japan was. Plastic Lover was pure City Pop.

You Tube

In de zomer van 2017 deelde Plastic Lover het nummer Plastic Love op zijn YouTube-kanaal en vanaf dat moment ging het los. Het groeide van een klein beetje bekend uit tot een enorme hit en kwam terecht in alle aanbevelingen. De video werd meer dan 20 miljoen bekeken. Whang! legt het uit in onderstaande video.

De foto

In 2018 ging het mis. De video bevatte een foto van Takeuchi die in 1980 in Hollywood was gemaakt. Deze foto was gebruikt voor de cover van een andere single Sweetest Music. De fotograaf, Alan Levenson, deed moeilijk. Het resultaat was dat de video van You Tube werd verwijderd en Alan Levenson werd bedreigd. Gelukkig waren er anderen die het nummer opnieuw uploadde, maar het werd nooit meer zo’n megasucces. Bekijk ook nog eens de video van Stevem die er een uitgebreide achtergrondverhaal over maakte.

Hou je van disco?

Check de laatste 3 disco platen en andere items die ik heb geplaatst in de BoekenBlues Shop.

Bronnen : Japan Times, Open Culture, That Eric Alper

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00