Overbevolking bezongen in een popklassieker

Overbevolking is niet echt een populair thema in de popmuziek. Toch zong de Britse band Jethro Tull erover in de popklassieker Locomotive Breath. Het nummer werd uitgebracht op hun album Aqualung uit 1971.

Locomotive Breath

Locomotive Breath is een bijzonder nummer, niet alleen muzikaal, maar ook het onderwerp van het nummer is ongebruikelijk voor een single. Het gaat namelijk over overbevolking. Het nummer begint met een lange piano intro en het duurt wel 122 seconden voordat je de stem van de zanger Ian Anderson hoort.

Ian Anderson
Ian Anderson tijdens de Aqualung tournee in 1973, te Hamburg. Bron afbeelding: Heinrich Klaffs via Flickr

Metafoor voor overbevolking


Het nummer gaat over een trein die niet meer kan stoppen en die steeds harder gaat rijden. Waar is de rem? De trein wordt vergeleken met het leven van een mens dat uit elkaar valt. Natuurlijk is dit een metafoor. Het gaat over de vergankelijk van ons mensen en van de aarde waarop wij leven. Dat kon je wel uit de tekst opmaken natuurlijk!

Overbevolking

Tijdens een interview John Beaudin van Rock History Music vertelde Ian Anderson waarover het nummer nu echt ging. En dat is overbevolking en de gevaren deze kapitalistische wereld waarin we leven, waarin we onze natuurlijke hulpbronnen verslinden. Anderson denkt dat de grote problemen waar we heden ten dage mee te maken hebben, voortkomen uit de explosieve bevolkingsgroei en de overbevolking.

Everything follows on from that, everything from the pandemic crisis we’re in, you can trace that back to the effect of a huge population that travel, the spread of the disease, everything to do with climate change.

Luister hieronder naar het hele interview van Ian Anderson in Rock History Music.

Lemmingachtige zelfmoordmissie

Anderson vindt dat we deze lemmingachtige zelfmoordmissie moeten stoppen en dat we moeten werken om die bevolkingsgroei om te zetten in een krimp. Dat zijn we verplicht aan onze kinderen en achterkleinkinderen. En natuurlijk is dat een persoonlijke keuze en onze eigen verantwoordelijkheid om kinderen te krijgen.

And we don’t even want to talk about it because no one likes to be told how many children they can or cannot have.

Luister hieronder naar deze lekkere track met die heerlijke dwarsfluitsolo en met de volgende onheilspellende woorden.

I think God He stole the handle and
The train won’t stop going
No way to slow down

Meer muziek

In de Boekenblues Shop vind je veel meer over mooie muziek. Bekijk bijvoorbeeld eens de laatst toegevoegde vinylplaten.

Bronnen: Ondergewaardeerde Liedjes, Song Facts, Ultimate Guitar

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00