Ik luister nu naar: Outa-Space van Billy Preston

Ik luister nu naar Outa-Space van Billy Preston. Een lekker vette Hammond orgel track. Psychedelisch, spacey en swingt de pan uit. 

Outa-Space

Outa-Space stond op het album I Wrote a Simple Song uit 1971. In 1973 won Preston met dit nummer een Grammy Award voor Best Pop Instrumental Performance, met andere woorden: het beste instrumentale nummer van dat jaar. Bijzonder is dat het werd uitgebracht als de B-kant van de single I Wrote a Simple Song. Volgens het platenlabel was het geen echte hit!

Billy Preston
Billy Preston met afro. Bron afbeelding: Wikimedia Commons

Al improviserend

Preston heeft al improviserend Outa-Space geschreven. Hij sloot een wah wah pedaal aan op een clavinet. Later voegde hij handgeklap toe en het Hammond orgel toe Outa-Space was geboren. Omdat hij het nummer zo lekker spacey vond klinken, noemde hij het Outa-Space.

Outa-Space

B-kant

Preston vond het zelf een wereldnummer en wilde het het liefst uitbrengen als single. Het platenlabel A & M Records lag dwars en wilde het niet op de A-kant van de single zetten. Het zou geen hitpotentie hebben. De track belandde op de B-kant met als A-kant het nummer I Wrote a Simple Song. Maar dj’s bleken het Preston eens te zijn. Zo werd Out-Space veel meer gedraaid dan de A-kant. Dit bereikte de 77ste plaats in de Billboard Hot 100, terwijl de stevige Hammond stamper de 2de plaats bereikte.

Luister en kijk naar een live uitvoering van het nummer. Preston gaat helemaal los op het Hammond orgel!

Stones gaan Outa-Space

Het nummer is een paar keer gecoverd en gesampled. Onder andere door The Rolling Stones. Ze hebben dit nummer samen met Preston gespeeld tijdens een concert in Toronto in 1975.

Het is ook nog een paar keer gesampled. Kool Moe Dee feat. KRS-One and Chuck D gebruikte in 1991 een sample in hun nummer Rise ‘N’ Shine (minuut 0, 20 en 1,10). Je moet wel goed luisteren…

Ook Young Black Teenagers gebruikten een sample in het nummer Nobody Knows Kelli, dat toevalligerwijs ook in 1991 werd uitgebracht. Je hoort het sample vanaf 0,30 seconden.

Duidelijk is dat niemand kan tippen aan Outa-Space van Billy Preston. Echt een geweldig nummer!

Meer orgel

Hou je net als ik van orgel? Bekijk dan laatste orgel items die ik aan de shop heb toegevoegd.

Bronnen: Soul met Mayonaise, Who SampledWikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00