My Way: Bron van moord, haat en heel veel succes

My Way van Frank Sinatra is niet mijn favoriete nummer. Ik vind het kitsch en bombastisch. Maar als Herman Brood het zingt, dan vind ik wel te gek. Of het nu mooi vindt of niet, My Way is een bron van geweest van moord, haat en heel veel succes.

Comme d’Habitude

My Way is een van de meest gecoverde songs ooit. Er bestaan tot op heden honderden covers van. De meest bekende versies zijn die van Sid Vicious, Elvis Presley, Dorothy Squires en The Sex Pistols en meer recent Robbie Williams. De allerbekendste versie van My Way werd gezongen door Frank Sinatra. En ook dit is een cover en wel van het Franse nummer Comme d’Habitude dat werd in 1967 op de plaat werd gezet door Claude François.

Paul Anka

Comme d’Habitude werd een bescheiden hitje in Frankrijk. De Amerikaanse zanger Paul Anka is in Europa wanneer hij dit nummer hoort. Hij vindt het te gek en schrijft er een nieuwe tekst op en doet dat in het Engels. Hij vraagt Frank Sinatra om het te zingen. En een megahit was geboren. My Way werd het grootste succes voor Sinatra ooit. Het wordt een super hit en op 29 maart 1969 belandt het in de Billboard Top 100 en blijft daar maar liefst 75 weken lang in staan. En nog steeds is het een meezinger. De auteursrechten leveren nog steeds een flinke duit op. Claude François profiteert daar niet meer van. Hij is inmiddels overleden maar zijn nabestaanden houden er jaarlijks zo’n €750.000,- aan over.

My Way haat

30 december 1968 liep Frank Sinatra de studio in om een van zijn meest populaire liedjes ooit op te nemen en dat was natuurlijk My Way. Het nummer werd een megahit. Pas meer dan 10 jaar later scoorde hij opnieuw zo’n enorme hit en dat was in 1980 met New York, New York. Met My Way had Sinatra een haat-liefde verhouding. Hij werd er megapopulair mee, maar het was niet zijn favoriete nummer van Sinatra. En later ging hij het zelfs haten. Hij gaf zelfs openlijk toe dat hij een hekel aan dit lied. Hij noemde het een ‘poplied’, een lied dat aanzette tot zelfgenoegzaamheid en een lied dat in je kop bleef zitten en waar je niet meer vanaf kwam.

Tijdens een live optreden in Madison Square Garden, New York City in 1974, noemde het dit nummer sarcastisch het ‘national anthem’.

My Way moord

My Way is ook de aanleiding geweest voor een aantal moorden. En er is zelfs een hele Wikipedia-pagina gewijd aan deze My Way Killings. Die moorden vonden met name plaats in karaokebars in de Filipijnen. De tekst van het nummer roept gevoelens van trots op bij de zanger. Het geeft je het gevoel iets gepresteerd te hebben, terwijl je eigenlijk gewoon een loser bent. Als je deze song in karaokebars zingt en er flink wat bij drinkt, kunnen de de gemoederen hoog oplopen. Als je bijvoorbeeld vals zingt of als je microfoon wordt afgepakt of omdat het lied urenlang onafgebroken op repeat wordt gezet of als je niet wilt stoppen met zingen. Dit alles kan leiden tot grote irritaties bij mede-luisteraars. En dat is inderdaad wat er gebeurde in de Filipijnen. De irritaties, werden omgezet in boosheid en woede. Zo erg dat mensen emt elkaar op de vuist gingen, zelfs met de dood tot het gevolg. Moord als gevolg van My Way. Bizar!

My Way

Covers van My Way

My Way is een van de meest gecoverde songs ooit. Het verscheen in diverse talen en kreeg titels als A mi manera, So leb’ dein Leben, Min egen väg of A mi modo. Het werd op de plaat gezet in de meest uiteenlopende genres. Van blues, soul, jazz, klassiek, punk. Het werd gecoverd door artiesten als Lee Towers, Nina Hagen, Gipsy Kings, Shirley Bassey, Nina Simone, Tom Jones, CĂ©line Dion, Cliff Richard en nog veel meer artiesten. Hieronder een aantal minder bekende covers

Allereerst de versie van de jazz-saxofonist Gene Ammons. Hij maakte van My Way het titelnummer van een album uit 1971 voor Prestige en herwerkte het nummer tot een soulvolle ballad.

André Rieu en het Johann Strauss Orchestra, zette het nummer in 2015 op de plaat. Het verscheen op zijn album Magic Of The Violin. Een weelderige orkestratie met een hemels koor.

De Ierse muzikant Shane MacGowan die bekend werd met The Pogues, maakte er in 1996 een punk-achtige folkrock versie van.

In de uitvaartcentra en op begrafenissen is dit lied al jaren een van de populairste songs om het afscheid luister bij te zetten. Ook Aretha Franklin nam het nummer op. Het kwam nooit op een officieel Franklin album terecht, maar verscheen wel op twee compilaties van niet eerder uitgebrachte nummers. In 2006 werd het op het album Atlantic Unearthed: Soul Sisters geplaatst en in 2007 verscheen het het Rare & Unreleased Recordings From The Golden Reign Of The Queen Of Soul. Deze versie is geweldig!

Herman Brood

Pas in 2001 werd het lied in Nederland een hit. Niet door Sinatra, maar door Herman Brood. Na zijn zelfmoord op 11 juli 2001 wordt zijn cover van My Way postuum uitgebracht. De single belandt in augustus op nummer 1 in 2001. Het was de de grootste hit die Herman Brood ooit in Nederland heeft gescoord.

Brood had het nummer opgenomen voor zijn album Back on the corner. Maar uiteindelijk belandde het nummer niet op dit album. Tegen zijn platenmaatschappij (BMG) zei hij “Breng het maar uit voor je weet wel”. En dat gebeurde. Want Broods versie werd gedraaid tijdens zijn crematie op 16 juli 2001. Op dat zelfde moment klonk uit 12 verschillende radiostations het nummer My Way in zijn eigen uitvoering.

Nederlandstalige versies

Ook in de Nederlandse taal werden er diverse versies van deze song uitgebracht. Zo was er waren er cover van de Zangeres Zonder Naam. Zij bracht het nummer uit onder de titel Mijn Leven. Het was het nummer waarmee de Zangeres in 1987 afscheid nam van haar publiek.

Waarom is de versie van AndrĂ© Hazes. Het verscheen in 1980 op zijn album ’n Vriend.

Een Vlaamse cover van dit nummer werd gezongen door Will Tura. Hij noemde het Alleen Gaan.

Ik vind dat de mooiste Nederlandse versie door Jan Rot werd gezongen. Hij noemde dit nummer Ik Was. Hij zong dit nummer op de Elvis-avond in Carré op zondag 11 januari 2015. Deze avond vond plaats ter ere van Elvis Presley die deze dag precies 80 jaar geleden werd geboren. Als cadeautje aan zichzelf vertaalde Jan Rot My Way. Het werd in Carré de laatste toegift voor deze avond. Hieronder probeert Jan Rot zijn kersverse vertaling op het YouTube publiek uit. Dat gaat bijna goed.

Fan van tweedehands vinyl

My Way is niet mijn favoriete nummer. Toch heb ik een exemplaar van dit nummer in mijn platenkast staan. Ooit tweedehands gekocht. Ben je ook een fan van tweedehands vinyl, ga dan eens naar een platenbeurs of check dan eens alle platen in de boekenblues shop. Hieronder vind je de laatste acht vinylplaten die ik aan de shop heb toegevoegd.

Bronnen: Muziek Covers, NPO, People, That Eric Alper

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00