Motherless Child: de allermooiste versie ooit!

Motherless Child is een traditionele spiritual. Het dateert uit het tijdperk van de slavernij in de Verenigde Staten. Het lied gaat over pijn en wanhoop. De zanger vergelijkt de hopeloosheid met die van een kind dat van zijn ouders is weggerukt

Over Motherless Child

Sometimes I Feel Like a Motherless Child, ook wel bekend onder de titel Motherless Child, is een traditionele spiritual. Het dateert uit de tijd van de slavernij in de Verenigde Staten. Niemand weet het zeker, maar waarschijnlijk is dit lied gebaseerd op een hartverscheurende tragedie: de gedwongen scheiding tussen ouder en kind, waarbij kinderen werden verkocht aan een slavenhandelaar. Weggerukt van hun ouders! In het lied hoor je pure pijn en wanhoop. Er zijn mensen die ook een sprankje hoop in dit nummer horen, omdat de zanger het woord sometimes gebruikt. Er zijn ook mensen zien als een metafoor, waarbij de zanger van het lied verlangt naar het Afrikaanse thuisland of zelfs de hemel.

Fisk Jubilee Singers

Sometimes I Feel Like a Motherless Child kreeg voor het eerst brede publieke bekendheid toen het in 1870 werd uitgevoerd door de Fisk Jubilee Singers. Het publiek hoorde het en kon het niet meer vergeten. Het is sindsdien uitgevoerd en opgenomen door talloze muzikanten en in diverse genres. Meestal gospel overigens. Het werd megapopulair tijdens de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten .

William Barton

Als William Barton er niet was geweest dan was Motherless Child waarschijnlijk nooit zo’n bekend nummer geworden. Barton was een Amerikaanse predikant, schrijver en biograaf. Hij is vooral bekend geworden vanwege zijn biografieën over Abraham Lincoln en zijn boeken over spirituele muziek. Zo schreef hij het boek Old Plantation Hymns: A Collection of Hitherto Unpublished Melodies of the Slave and the Freedman dat in 1899 werd gepubliceerd.

In dit werk verzamelde Barton traditionele spirituals die tijdens de slavernijperiode in het zuiden van de Verenigde Staten werden gezongen. Zo was hij ook getuige van slaven die het lied Sometimes I Feel Like a Motherless Child zongen.

Sometimes I feel like a motherless child,
Sometimes I feel like a motherless child,
Sometimes I feel like a motherless child,
A long way from home, a long way from home.


Motherless Child
Originele partituur van Motherless Child opgeschreven door William E. Barton. bron afbeelding: Wikipedia

Covers van Motherless Child

Het nummer werd door talloze muzikanten opgenomen. Van Michael Kiwanuka, Bessie Griffin tot Prince, John Legend, Tom Jones en vele vele anderen. Hieronder vind je uitvoeringen die ik te gek vind. Luister naar Odetta, O.V. Wright , Clarence Smith en Kathleen Emery.

De versie van Rev. Clay Evans

Ook Rev. Clay Evans was een van de velen die Motherless Child opnam. Zijn uitvoering is redelijk onbekend, maar persoonlijk vind ik dit de allerbeste uitvoering ooit.

Motherless Child

Evans was een dominee en gospelmuzikant. Daarnaast was hij een van de leiders van de burgerrechtenbeweging en werkte nauw samen net Martin Luther King Jr. en Jesse Jackson. Evans nam het nummer op met een gospelkoor dat hij zelf had opgericht: The Fellowship Missionary Baptist Church uit Chicago.

Het nummer werd live opgenomen en verscheen in 1976 op Jewel Records op het album Silver Anniversary Special. De tekst, de sombere melodie, de mineurakkoorden en het langzame ritme zorgen voor een gevoel van hopeloosheid en pijn. De track begint heel rustig et alleen een rol voor de dominee Evans, de organist en de pianist. Later, na ongeveer twee-en-een-halve minuut, laten de koorleden van zich horen. Een heel zoet koor en daarna die rauwe stem van Evans. Gaat door merg en been. Luister zelf maar.

Motherless Child en meer gospel

Gospel is een van mijn favoriete genres. Ik krijg er nooit genoeg van. Ik vind gospelmuziek echt te gek. In mijn platenkast zijn heel veel tweedehands platen en muziekboeken over dit genre te vinden. Af en toe zet ik wat te koop. Bekijk de laatste 6 items over gospelmuziek die ik aan de Boekenblues Shop heb toegevoegd.

Bronnen: Groevie Gospel, Wikipedia, WRTI

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00