Louie Louie: meest gecoverde lied aller tijden

Vandaag 11 april was het de verjaardag van Richard Berry. Hij zou 87 jaar zijn geworden. Richard Berry is niet echt bekend, maar zijn grootste hit Louie Louie is dat wel. Het is vandaag dan ook Louie Louie Day. Het nummer is meer dan 1000 keer gecovered. Waarschijnlijk is het het meest gecoverde lied aller tijden.

Louie Louie

De track is een Amerikaans Rock-‘n-roll nummer dat in 1955 geschreven is door Richard Berry. Berry bracht het pas in 1957 uit. Hij speelde toen bij The Pharaohs. Aanvankelijk werd het als B-kant van de single You Are My Sunshine uitgebracht. De bekendste versie van het nummer is echter die van The Kingsmen uit 1964.

Obsceen lied

De zanger van The Kingsmen, Jack Ely zong het liedje in één rommelige take in. Zijn stem en de tekst waren moeilijk te verstaan. Dat zorgde voor controverse: zo zouden er allerlei seksuele, obscene of duivelse toespelingen in het lied te horen. Het nummer werd in de staat Indiana verboden. De FBI deed er onderzoek naar, maar komt niet met bewijs. Het lied is gewoon een onschuldig liefdeslied. Het gaat over een Jamaicaanse man die aan een barman, genaamd Louie, vertelt dat naar zijn liefje terug gaat.

Fine little girl she waits for me
Me catch the ship for cross the sea
Me sail the ship all alone
Me never think me make it home

Louie, Louie
Richard Berry: het brein achter de track. Bron Afbeelding: Wikipedia

Inspiratie

De inspiratie voor het nummer haalde Richard Berry uit drie andere tracks: El Loco Cha Cha van Rene Touzet (1956), One For My Baby And One For The Road in de versie van Frank Sinatra (1951) en Havana Moon door Chuck Berry (1955). Toen Berry backstage moest wachten voor een optreden in de Harmony Club Ballroom, schreef hij op het ritme van El Loco Cha Cha de tekst van zijn mega hit op de een stukje toiletpapier. Luister hieronder naar zijn drie inspiratiebronnen.


Een heel bijzonder nummer

Het nummer vind ik eigenlijk helemaal niet zo bijzonder. Maar toch is het uiteindelijk een heel speciale track geworden. Dat komt omdat het een van de meest gecoverde nummers ooit is. In het boek van Dave Marsh uit 1993 staan meer dan 1000 versies genoteerd, waaronder die van Otis Redding, The Kinks, Frank Zappa, Jim Morrison, Jan & Dean, Motörhead, Led Zepplin, Blondie, Nick Cave, Joan Jett, The Grateful Dead, Tommy Petty, Tina Turner, John Lennon, Iggy Pop, David Bowie en Robert Plant om er maar een paar te noemen. Ook kun je voor een overzicht van covers terecht the Louie list.

Sites

Wat het nummer ook bijzonder maakt is dat er zoveel over geschreven is. Buiten het hiervoor genoemde boek, zijn er diverse website aan dit nummer gewijd, waaronder de Louie Louie Advocacy and Music Appreciation Society, oftwel Llamas en de site van Theo. En wat het nummer nog unieker maakt, is dat er een Louie Day bestaat: 11 april, de geboortedag van Richard Berry.

Mijn top 3 van covers van dit nummer, zijn de volgende 3 tracks.

Flamin Groovies uit 1971

Toots & the Maytals uit 1971

Barry White uit 1981

Lekkere tracks

Er zijn nog veel meer mooie platen in de BoekenBlues Shop opgenomen. Check deze 3, die ik onlangs heb toegevoegd.

Bronnen: Perfect for Roquefort Cheese, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00