Lekker obscuur: 5 liedjes

Lekker obscuur. Daar is waar ik van hou. En wat het precies is, dat weet niemand. Wat het in ieder geval niet is, is doodgewone mainstream muziek. Het is anders, ongewoon en onbekend. Ik heb een lijstje gemaakt van 5 obscure songs.

Obscure muziek

Obscure muziek wordt meestal gemaakt door onbekende bands, is vaak niche-muziek, zeldzaam en veelal gaat het om vergeten platen. Het is eigenlijk het tegenovergestelde van mainstream muziek. Vaak is obscure muziek niet of nauwelijks te horen op de radio en wordt het niet vaak gestreamd op bijvoorbeeld Spotify. Wel is het vaak trendsettend, anders en vernieuwend.

Lekker obscuur

Lekker obscuur

Obscuur is altijd beetje onder de radar en alleen maar bekend bij een handjevol mensen. Waarom? Geen idee, want heel veel van nummers zijn prachtig. Tijd om er een aantal pareltjes te laten horen. Hieronder heb ik vijf van die nummers op een rijtje gezet: mijn eigen ‘lekker obscuur top 5’.

#1 Within You Without You van Soulful Strings

Within You Without You is zo’n obscuur nummer. Het is afkomstig van het album Groovin’ With The Soulful Strings uit 1967. The Soulful Stings was een studioband uit Chicago die tussen 1966 en 1971 actief was. De groep was een voortzetting van de huisband van Cadet Records. De band speelde bijna alleen maar instrumentele covers waaronder Within You Without You dat oorspronkelijk door The Beatles op de plaat werd gezet.

#2 Blue Variations van Bruce & Vlady

Lekker obscuur is het nummer Blue Variations van Bruce & Vlady (The Reality, 1970). Bruce & Vlady was een orgel- en drumduo dat in 1969 hun enige album opnam in Zweden. Op drums hoor je de Pool Wladyslaw Jagiello en op het Hammond orgel en zanger Bruce Powell uit Amerika. De twee ontmoetten elkaar in Zweden in 1969 en het klikte muzikaal. Ze besloten samen op te treden in Klub Ernst. Daar werd hun spel opgemerkt en het Amerikaanse Svensk-label bood hen aan om een album te maken. Luister hieronder naar Blue Variations. Lekker psychedelisch.

#3 On The Run van Satch Arnold

On The Run is een nummer van Satch Arnold dat verscheen op het Louis Label. Op dit ‘hijgerige’ nummer uit 1963 hoor je Arnold. Hij zit in de shit en moet vluchten. Hij is On The Run. Satch Arnold is de artiestennaam van Jerry Arnold en is een Rockabilly artiest uit Texas en de drummer van Bill Black’s Combo. Op de site Bopalacious wordt dit genre als R&B en Weirdo beschreven. En dat laatste klopt. Luister zelf maar.

I will never understand
How I got into this mess

#4 Eying Abe van Rejolby et L’Unite Jazz

Op AfroGrooves zag ik het nummer Eying Abe van Rejolby et L’Unite Jazz voorbijkomen. Lekkere Afrikaanse muziek uit Kameroen. Het nummer werd in 1975 op de plaat gezet als B-kant van de single Henriette. Afrofunk waarbij geschreeuwd en gegromd wordt à la James Brown. 

#5 Vamonos van Elkin & Nelson

Elkin & Nelson zijn twee Colombiaanse broers die in de jaren ’70 naar Spanje verhuisden. Daar begonnen ze hun muzikale carrière en combineerden funk, soul en rock met Colombiaanse Latin-ritmes. Beïnvloed door artiesten als James Brown en Santana, begon het duo naam te maken in de Spaanse muziekscene. Vooral met het nummer Jíbaro van hun album Ángeles y Demonios uit 1974 gooiden ze hoge ogen. Maar ik vind het onbekende nummer Vamonos veel beter​.

Meer lekker obscuur

In de Boekenblues webshop vind je meer lekker obscuur. Zo nu en dan zet ik ze te koop. Bekijk hieronder de laatste 6 aanwinsten.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00