Josine van Dalsum: de zingende actrice

Het nummer Mensen van Josine van Dalsum werd in 1974 uitgebracht en stond op haar enige album Ik ben er zomaar. Vreemd nummer. Een beetje lachwekkend zelfs. Maar jaren later werd het wel gebruikt in een hiphop nummer.

Flop

Bij het grote publiek werd het album ook niet serieus genomen. De lp werd dan ook een grote flop. Deze mislukking was voor Van Dalsum aanleiding om te kiezen voor haar acteercarrière en die verliep een stuk beter!

De teksten op het album zijn van de hand van Josine van Dalsum zelf en de muziek is van Pieter Verlinden. Pompeuze orkestraties en soms zelfs een beetje jazzy. Het album werd in 1975 uitgebracht op Jo Jo Records en is nauwelijks meer verkrijgbaar en is erg gewild onder platenverzamelaars.

Josine van Dalsum
Josine van Dalsum in 1973. Bron afbeelding: Nationaal Archief [CC0], via Wikimedia Commons.

Zingende actrice

De teksten zijn dramatisch. Met de zakdoek in de aanslag red je het wel. Luister bijvoorbeeld eens naar Nooit meer.

De manier van zingen is jaren ’70 tuttig, netjes en een beetje aanstellerig. Zij zingt zoals een actrice op het toneel praat. Met een Mary Dresselhuys-achtige intonatie. Hij ziet me niet is nog zo’n voorbeeld van een actrice die aan het zingen is geslagen.

Josine van Dalsum gesampled

De lp mocht dan wel geflopt zijn, toch is nummer Mensen van dit album enkele malen gesampeld. Zo is het gebruikt in de hip hop heeft de Braziliaanse rapper Bk’ het in 2016 gesampeld op het nummer Pirâmide.

Nog een sample is te horen op Life I Chose van Curren$y featuring  J. Townsend dat in 2015 verscheen op het album Pillow Talk.

Meer Polder Groove

Hou je van muziek uit de polder, check dan de Boekenblues Shop. Hier vind je diverse Polder groove items. Bekijk hieronder de laatste drie artikelen die ik heb toegevoegd.

Bronnen: Araglin, Nederalbums, Who Sampled

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00