Jezahel: lekker meeschreeuwen met Shirley Bassey

Jezahel… een Bijbelse naam én een prachtig nummer van Shirley Bassey. Het begint rustig met een paar eenvoudige gitaarakkoorden en daarna gaat Bassey helemaal los met heftige blazers en haar fenomenale stem. Daarna is het lekker meeschreeuwen: Jezahel, Jezahel, Jezahel, Jezahel.

Jezahel

Dit nummer stond op het album And I Love You So van Shirley Bassey dat ze in 1972 uitbracht. Het nummer stond verstopt tussen de andere nummers en niemand was deze track ooit echt opgevallen. Jezahel was een cover van Jesahel van de Italiaanse band Delirium. Zij zongen het op het San Remo-festival in 1972. Veel Italiaanse liedjes van dit festival werden vertaald in het Engels. Een ander beroemd San Remo lied was bijvoorbeeld You Don’t Have to Say You Love Me van Dusty Springfield. Het origineel werd in 1965 op San Temo gezongen door Pino Donaggio en heette toen Io Che Non Vivo (Senza Te).

Jezahel
Jezahel Stond op Basey’s album And I Love You So uit 1972

Cover

Terug naar Jesebel van Delirium. Dit nummer werd een underground hippie hit in Europa en werd gecoverd door de Britse band The English Congregation. Beluister beide uitvoeringen hieronder.

Come tomorrow wade ourselves inside, amore, oh oh oh
Reunited with my love inside, amore, oh oh oh

Jezahel, Jezahel
Jezahel, Jezahel

Public Enemy

De versie van Shirley Bassey werd gesampled door hip hop band Public Enemy voor de track Harder Than You Think uit 2007. Het werd hun meest succesvolle Britse single ooit. Niet alleen in 2007, maar ook later in 2012. Eigenlijk is het aan Public Enemy te danken dat Bassey’s versie ook in de belangstelling kwam te staan.

Opnieuw

De versie van Public Enemy werd in 2012 opnieuw een hit toen Channel 4 het gebruikte als tune voor de Paralympische spelen in Londen onder de titel Meet the Superhumans en als de intromuziek voor de comedyshow The Last Leg.

Bronnen: CBC, Originals, Plain Audacious, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00