Is It Because I’m Black van Syl Johnson

Is er sinds de jaren ’60 wel iets veranderd in de V.S.? Als je teksten op het album Is It Because I’m Black van Syl Johnson beluistert, dan lijkt het of er nog niet veel verbeterd is.

Land of the free

Discriminatie en racisme etteren nog steeds door in de V.S. En dat is best vreemd voor een land dat zich profileert als land of the free and the home of the brave.

Is It Because I'm Black

Is It Because I’m Black

In 1970 bracht soulzanger Syl Johnson zijn album Is It Because I’m Black uit op het Twinight label. Later stapte hij over naar het Hi Label. Dit was ook de platenmaatschappij van Al Green en veel van Johnson muziek heeft dan ook hetzelfde sfeertje. Dat komt onder meer omdat dezelfde sessiemuzikanten er op meespelen. Dit conceptalbum van Johnson gaat over de Afro-Amerikaanse identiteit, sociale problemen en racisme. Nog steeds een actueel thema in de V.S. Luister maar naar het titelnummer. Er is echt niets veranderd!

The dark brown shades of my skin, only add colour to my tears
That splash against my hollow bones, that rocks my soul
Looking back over my false dreams, that I once knew
Wondering why my dreams never came true

Is it because I’m black?

Together, Forever

Op het album van Johnson stond een track geschreven door bassist Bernard Reed, getiteld Together, Forever. Reed schreef het nummer na een reis met het openbaar vervoer. Toen hij samen met leden van de band Pieces Of Peace de Michigan Avenue-bus nam, werd hij door blanke passagier beschuldigd van diefstal. Maar dat was helemaal niet het geval. Hij had niets gestolen en was onschuldig. Die beschuldiging had hij alleen aan zijn huidskleur te danken. Reed koos er voor om niet verbitterd te raken, In plaats daarvan schreef hij er een lied over. Een protestsong over hoop en vertrouwen. En dit lied is nog altijd even actueel. Beluister het in onderstaande video.

Meer Soul

Hou je van soulmuziek? In de shop van BoekenBlues vind je de lekkerste soul en funk. Bekijk de items die ik onlangs heb toegevoegd.

Bronnen: Feel It, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00