I’m Gonna Make Her Love Me: zweterige countrysoul

Ik luister nu naar I’m Gonna Make Her Love Me van Jim Ford. Het nummer stond op het album Harlan County dat uitkwam in 1969. Een heerlijk album met een mix van country, soul en folk.

I’m Gonna Make Her Love Me

I’m Gonna Make Her Love Me vind ik een van de betere nummers van dit album. Ongepolijste zweterige country vermengt met soul, waarop je lekker kunt meebrullen.

But I wanna make her love me till the rock ain’t stone
I wanna make her love me till the cows come home
I gonna make her love me till it snows in June
Hey, hey, save on my baby, yeah, yeah, yeah

Countrysoul

Niet alleen zijn muziek bevat invloed van soul. Ook heeft hij muzikale soul vrienden. Sly Stone is een van zijn matties en Ford staat zelfs afgebeeld op de hoesfoto van There’s A Riot Going On (niet die met de vlag, maar die andere…). Ook was hij dik bevriend met Bobby Womack en schreef veel liedjes voor deze soulgigant. Fords nummers verschenen onder meer op The Poet (1981) en The Poet II (1984). Het bekendste nummer dat Ford voor Womack schreef is Harry Hippie, uit 1973. Ook Aretha Franklin en The Temptations hebben nummers van Ford opgenomen.

Harlan County

Ford had alles in zich om een wereldberoemde artiest te worden, maar drank en drugs gooiden roet in het eten. In 2004 had hij met hulp van Jezus zijn cocaïneverslaving onder controle. Even dreigt het weer goed met hem te gaan. En er is zelfs weer aandacht voor zijn muziek. Het Duitse reissue label Bear Family Records brengt de liedjes van Ford, waaronder zijn debuutalbum Harlan County, opnieuw uit op het album Sounds of Our Time.

I’m Gonna Make Her Love Me

Trailerpark

Maar de revival van de countrysoul gaat aan Ford voorbij. Maar exact 15 jaar geleden, kort na de release, op 18 november 2007, wordt hij dood aangetroffen in zijn camper in een trailerpark ergens ver weg van alles en van iedereen verlaten.

Bronnen: AltCounty, Volkskrant

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00