I Can’t Write Left Handed

Bill Withers is een van mijn favoriete artiesten. Daarom aandacht voor een van zijn mooiste nummers: I Can’t Write Left Handed. Het is een protestnummer tegen de Vietnam-oorlog en tegen welke oorlog dan ook. De meeste mensen kennen Withers van Ain’t No Sunshine, Lean on Me en Just The Two Of Us. Stuk voor stuk klassiekers natuurlijk, maar als je het mij vraag steekt I Can’t Write Left Handed hier met kop en schouders bovenuit.

I Can’t Write Left Handed

Het nummer staat op het album Live at Carnegie Hall: een livealbum dat opgenomen is tijdens een concert Carnegie Hall in New York in 1972 en het werd uitgebracht in 1973. Het werd geschreven door Withers en Ray Jackson. Het was een protestnummer tegen de Vietnam-oorlog die toen net ten einde was gekomen. Het nummer vertelt het verhaal over een Vietnam-veteraan die hij had ontmoet. Deze jongen was net teruggekomen uit Vietnam, maar was in de strijd gewond geraakt door een kogel in zijn schouder en was daardoor zijn rechterarm verloren.

I Can't Write Left Handed

Bloedstollend mooi

Bill Withers verplaatste zich in de situatie van deze jonge veteraan en schreef er een bloedstollend mooi soulful nummer over met een hypnotiserend gospel koor op de achtergrond. Magisch.

I can’t write left handed
Would you please write a letter, write a letter to my mother?
Tell her to tell, tell her to tell, tell her to tell the family lawyer
Trying to get, trying to get a deferment for my younger brother

Cover

Het nummer werd in 2001 gesampled op het nummer Demons van Fatboy Slim en Macy Gray. Dit nummer werd in 2005 gecoverd door The Blind Boys Of Alabama. Beluister de twee versies hieronder.

In 2010 werd het nummer gecoverd door John Legend en the Roots voor hun politiek-getinte album Wake Up! 12 minuten lang luisterplezier.

Meer fantastische nummers

Op BoekenBlues vind je veel meer fantastische muziek. Bekijk hieronder de laatst 3 toegevoegde albums.

Bron: The Guardian, NPO Radio 2, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00