How Great Thou Art: vette gospel soul

How Great Thou Art is een cover van Bill Withers Ain’t no Sunshine. Althans dat denk, want het staat nergens vermeld.

Sensational Saints

De Sensational Saints was een gospelgroep die begin jaren ’50 werd geformeerd. De leden werden bijeengebracht door Charles Chambliss. Hij zocht stad en land af naar goede zangers. Hij vond ze op de gekste plaatsen: in een kledingwinkel in Cleveland, in een poolroom en ergens op straat toen hij een groep vrienden hoorde zingen vanuit een raam op de derde verdieping.

How Great Thou Art

Aanvankelijk namen ze een aantal platen op voor het Message-label uit Ohio van Harvey Fuqua en Gwen Gordy en ze noemden zich toen de Sensational Saints of Ohio. Maar echt succes hadden ze niet.
Eind jaren ’60 begonnen ze onder leiding van dominee Melvin Kenniebrew het serieuzer aan te pakken. En With God in their hearts and singing on their minds brachten de Sensational Saints in 1973 hun enige album uit getiteld You Won’t Believe It. Het is een heerlijke mix van gospel, funk en soul.

How Great Thou Art

Op dat album vind je ook How Great Thou Art. En dat nummer is een samensmelting van Ain’t No Sunshine van Bill Withers uit 1971 en de hymne How Great Thou Art.

Dat het een cover is van Ain’t No Sunshine van Bill Withers hoor je heel goed terug. De track heeft een gospel sausje gekregen. Prachtige samenzang, een stuwende gitaarriff en aan het eind van het nummer hoor je een lekker gemeen orgel de overhand nemen. Maar vreemd is dat Bill Withers nergens wordt vermeld al op het album!! De tekst van het nummer is gebaseerd op een gedicht van de Zweedse dichter Carl Gustav Boberg (1859–1940). De Britse zendeling Stuart K. Hine vertaalde het lied in het Engels.

Then sings my soul, my Sav­ior God, to thee:
How great thou art! How great thou art!
Then sings my soul, my Sav­ior God, to thee:
How great thou art! How great thou art!

In 1973 werd dit nummer op het album You Won’t Believe It dat werd uitgegeven door King James Records. In 2014 bracht Numero Group hetzelfde album opnieuw uit. Zodat het niet wordt vergeten, want het is super goed.

Meer Gospel

Van gospel krijg ik nooit genoeg. Ik vind gospelmuziek echt fantastisch. En ik heb gedurende de jaren heel wat gospelalbums en boeken over gospel verzameld. Af en toe zet ik wat te koop. Bekijk de laatste 6 items over gospelmuziek die ik aan de Boekenblues Shop heb toegevoegd.

Bronnen: Groevie Gospel, Kerklied wiki

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00