Het ultieme koningsdagnummer: The Crown

Vandaag is het tijd voor een koningsdagnummer, want het is 27 april en dan is het Koningsdag. En dat nummer moet natuurlijk gaan over koningen, koningen, tronen of kronen. Ik heb gekozen voor het laatste: The Crown van Gary Byrd and the GB Experience.

Gary Byrd

Byrd begon zijn muzikale carrière bij de radio, ergens in de jaren ’60. In die tijd ontmoette hij Stevie Wonder. Hij schreef teksten voor de nummers Black Man en Village Ghetto Land, die beide verschenen op Songs In The Key Of Life. Byrd bracht in 1972 ook een soloalbum uit, getiteld Presenting The Gary Byrd Experience. Dat album kwam uit in 1972 en is protorap over rassenongelijkheid. Luister maar een naar het nummer Black Is So Beautiful.

Gary Byrd and the GB Experience

In 1983 heeft Byrd met zijn band the GB Experience slechts 1 hit. En dat is dus The Crown. Dit nummer wordt uitgebracht op het platenlabel Wondirection van Stevie Wonder. Dat label was onderdeel van Motown Records. Wonder is overigens zelf ook te horen is op de single. Het origineel van The Crown duurt meer dan 10 minuten, maar er wordt een korte uitvoering gemaakt voor op de radio van zo’n 3 minuten. In de V.S. deed het nummer niet veel en bereikte het slechts nummer 69 in de Billboard R&B chart. In het Verenigd Koninkrijk werd het nummer uitgebracht op Motown en werd het wel een succes. Net zoals in veel andere Europese landen trouwens.

Koningsdagnummer

Koningsdagnummer The Crown

De muziekstijl en thematiek van Byrd, is in 1983, wanneer hij als Gary Byrd and the GB Experience The Crown uitbrengt, niet veel veranderd. Ook op dit nummer speelt rap de hoofdrol. Het nummer is een historisch uiteenzetting over menselijke vooruitgang met nadruk op Afrikaans erfgoed. Het begint bij de oude Egyptenaren en loopt door tot op de dag van vandaag. The Crown staat als symbool voor het bereiken van de top. Iedereen kan de kroon dragen. Of je nou wetenschapper, loodgieter, wit of zwart bent. De kroon past ons allemaal!

Luister hieronder naar wat Byrd zelf over de tekst te zeggen heeft.

The Crown

Luister hieronder naar de extra lange versie van het koningsdagnummer. Een lekkere track met een catchy refrein gezongen door enkele topmuzikanten waaronder Andrae Crouch, Syreeta Wright, Teena Marie en Stevie Wonder natuurlijk.

So proud to say that we all wear the Crown
Get down.
You wear the Crown
I wear the Crown

Meer koninklijke muziek

In de Boekenblues Shop vind je meer koninklijke muziek die een kroontje verdient. Je vindt er tweedehands muziekboeken en vintage vinyl. Hieronder de 3 laatste zaken die ik in de shop heb geplaatst.

Bronnen: All Music, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00