De Gospel van Kanye West

Vandaag is het zondag en dan is het tijd voor wat religieuze muziek. Dit keer is het de beurt aan de Gospel van Kanye West. Hij is een ster in het gebruik van samples. Aanvankelijk plukte hij ze uit de soul en later ook uit hip-hop, house en hij sampelde zelfs klassieke muziek. Ook uit de gospel gebruikte hij vele samples. Ik heb er een paar voor je op een rijtje gezet.

Gospel samples

Een van de mooiste gospelnummers ooit, vind ik Walk With Me van het ARC Choir. Dat vond West waarschijnlijk ook. Hij heeft een sample gebruikt in het nummer Jesus Walks van het album The College Dropout uit 2004. Walk With Me is van The Addicts Rehabilitation Center Choir, dat kortweg het ARC Choir wordt genoemd. Dit koor komt uit New York en bestaat uit ex-verslaafden. Het koor treedt nog iedere woensdag op. Je kunt om 10.00 uur terecht in de Mount Moriah Baptist Church in Harlem. Het koor bracht twee albums uit Walk With Me uit 1997 en Thank You Lord uit 2004. Walk With Me is een ware hartekreet. Of je nu religieus bent of niet … door de muziek alleen al zou je het bijna worden.

No Mistakes is een nummer van het achtste album Ye uit 2018 van West. In dat nummer zijn twee samples te horen. Het eerste exemplaar is Hey Young World van Slick Rick. Het gospelsample is afkomstig van het nummer Children Get Together van The Edwin Hawkins Singers uit 1971. Het gaat om pianopartij.

Op de track On Sight uit 2013 heeft West gebruik gemaakt van Sermon (He’ll Give Us What We Really Need) van Holy Name of Mary Choral Family uit 1986. En eigenlijk is het geen sample. Het is een reconstructie van het nummer. West kon de dirigent van het koor niet te pakken krijgen. De dirigent moest namelijk toestemming geven voor het gebruik van deze sample. Als een back up plan, werd er dus zelf maar een versie gemaakt.

Niggas in Paris uit 2011 is een nummer van Jay-Z en Kanye West. Hierbij is gebruik gemaakt van een sample uit het begin van het nummer van de Baptizing Scene van Reverend W. A. Donaldson uit 1959. Het gaat om het ‘yeah yeah’ dat omstreeks 0:07 te horen is en het hele nummer door herhaald wordt. In Niggas in Paris is dit sample eveneens aan het begin van het nummer gebruikt.

Crack Music is afkomstig van album Late Registration uit 2005. West werd op dit album bijgestaan door The Game. Op Crack Music worden twee samples gebruikt. De drums in het nummer komen uit It’s Your Thing van Cold Grits uit 1969. Het gospelsample is afkomstig uit Since You Came in My Life van The New York Community Choir uit 1977. Happy gospel met een disco sausje.

Op het album The Life of Pablo uit 2016 heeft West in het nummer Father Stretch My Hands gebruik gemaakt van het gelijknamige nummer van Pastor T.L. Barrett uit 1976. Eigenlijk is de hele track van West rond die sample gebouwd.

Gospel van Kanye west
Bron afbeelding: Kenny Sun via Flickr

Het schrijven van het nummer was voor West een emotioneel proces. Ook de tekst vinden veel fans van West erg aangrijpend. Ik heb eigenlijk geen idee waar het over gaat. Iets over zijn zijn vader, drugs en auto’s. Persoonlijk ben ik geen fan van de hip hop van West. Ik snap zijn muziek eenvoudigweg niet. Zal wel aan de leeftijd liggen! Maar hij is de beste sample spotter aller tijden! Luister nog even naar Father Stretch My Hands, maar dan de originele gospelversie. Die is pas echt mooi!

Meer gospel

In de Boekenblues Shop vind je meer gospel muziek. Hieronder de 3 laatst toegevoegde items.

Bronnen: Pitchfork, The Vinyl FactoryWho Sampled,

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00