Fingertips, Part II: nummer 1 hit van Stevie Wonder

Vandaag, 10 augustus 2022, is het 59 jaar geleden dat Stevie Wonder de nummer 1 bereikte met het nummer Fingertips, Part II. Hij was toen pas 13 jaar oud.

The Jazz Soul of Little Stevie

Fingertips, Part II werd geschreven door Motown-songwriters Clarence Paul en Henry Cosby. De oorspronkelijke studioversie van Fingertips was een vrolijk instrumentaal jazz nummer met big band. In de hoofdrol geen mondharmonica, maar een fluit. Little Stevie Wonder zoals hij toen nog genoemd werd brengt deze versie in september 1962 uit op Tamla Records op het album The Jazz Soul of Little Stevie. Luister hieronder naar deze versie.

Fingertips, Part II

Fingertips, Part II is veel leuker. Het werd live opgenomen tijdens de Motortown Revue in Wonder in juni 1962. Stevie trad toen op in het Regal-theater te Chicago. Na een uitvoering van Fingertips die hij met met veel energie ten gehore bracht en er op los improviseerde op de mondharmonica, was de show eigenlijk over. Stevie Wonder begon plotseling weer te spelen. De toen opgenomen versie verscheen op het album The 12 Year Old Genius en werd in 1963 als vierde single van Wonder uitgebracht. Nog een klein feitje: De drummer in het orkest is een jonge Marvin Gaye.

Fingertips
Little Stevie: Bron afbeelding: Wikipedia

Niet de instrumentale A-kant (Fingertips Part I) maar de B-kant van de single Part II dus, bereikte hij de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijst. Er werden meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Luister hieronder naar Part I en Part II.

Meer mondharmonica?

Als er ergens een mondharmonica in te horen is, dan ben ik verkocht. Inmiddels heb ik heel wat platen, cd’s en muziekboeken in de kast staan waarbij de mondharmonica de hoofdrol speelt. Ik koop ze bij kringloopwinkels, op een platenbeurs en op online handelspagina’s als Marktplaats. Maar voor mijn verzamelwoede is geen ruimte meer en ben ik genoodzaakt het een en ander te koop te zetten in de Boekenblues Shop. Bekijk hieronder de laatste 3 mondharmonica-items die ik toegevoegd aan de webshop.

Bronnen: Harry Knipschild, Song Facts, Wikipedia

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00