Drugsdoordrongen albums: de top 50

Dacapo heeft een lijst van de 50 meest drugsdoordrongen albums in de muziekgeschiedenis opgesteld en gepubliceerd op Rate Your Music. Albums over wit poeder, speed, alcohol, heroïne en ander verslavend spul. Een heerlijk lijstje!

Syd Barrett

Dacapao had een eenvoudig uitgangspunt: de verslaving moet invloed hebben gehad op de muzikale prestaties. De muziek dient echt anders te zijn geworden door die drugs. Alleen een excentriek kleedje of een bizar kapsel is niet genoeg. Dacapo was streng bij het opstellen van dit lijstje en de chemische invloed van de drank en drugs en de wanhoop en waanzin moeten uit het album knallen. Zang, ritme, melodie echt alles op de plaat moet doordrenkt zijn van die hopeloze verslaving. Met als resultaat angstaanjagende muziek, soms van onmisbare schoonheid gemaakt en gespeeld door muzikanten die kapot gaan onder die steeds veranderende gemoedstoestand. Overigens vind je geen reggae op dit lijstje. Dan zou het echt teveel drank en drugs worden.

Nummer 1 drugsdoordrongen albums

Op nummer 1 van het lijstje met de 50 Most Drug-Addled Albums in Music History staat de compilatie The Madcap Laughs / Barrett van Syd Barrett uit 1974. Volgens de samensteller van de lijst is dit ‘kapotte muziek’. Muziek zonder enige structuur, maar ook mooi en lief kinderlijk.

drugsdoordrongen albums
Syd Barrett staat op 1 van het lijstje met de 50 meest drugsdoordrongen albums ooit. Bron afbeelding: Martin Langlois via Flickr

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar het soul en funk album The Baby Huey Story: The Living Legend van Baby Huey uit 1971. Baby Huey stierf tijdens het maken van dit album aan een hartaanval als gevolg van overmatig drugsgebruik. Hij was pas 26 jaar. Luister naar A Change Is Gonna Come. Het begint rustig, maar op 1,54 begint de waanzin.

Een andere topper op het lijstje drugsdoordrongen albums is Spiders on the Keys uit 1993 van James Booker. Door Dr. John werd Booker omschreven als the best black, gay, one-eyed junkie piano genius New Orleans has ever produced. Booker werd op 10-jarige leeftijd aangereden door een ambulance. Hij raakte kreupel en kreeg morfine tegen de pijn. Hij raakte hierdoor drugsverslaafd en leidde hij zijn verdere leven aan geestesstoornissen. En dat is te horen op Spiders on the Keys, een geniaal album met een verzameling live opnames uit 1977-1982. Luister naar A Taste Of Honey.

Meer geweldige muziek

En ook zonder drugs wordt er geweldige muziek gemaakt. Op BoekenBlues vind je de 3 laatste cd’s die ik heb toegevoegd aan de shop.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00