De ontdekking van Disco Jazz

Disco Jazz is de titel van een verloren gewaande elpee met disco uit India. De plaat is herondekt en opnieuw uitgegeven zodat iedereen kan genieten van dit pareltje uit India.

Rupa

In 2014 vond Debayan Sen een lp in een koffer op de zolder van zijn moeder, in Kolkata, India met op de platenhoes een foto van zijn moeder Rupa, toen nog een jonge vrouw. Debayan wist niet dat zijn moeder vroeger zangeres geweest was en was erg enthousiast over de plaat. Dit in tegenstelling tot zijn moeder, die eigenlijk niet herinnerd wilde worden aan Disco Jazz uit 1982.

Aaj Shanibar

Aaj Shanibar is een van de vier nummers die op de plaats staan. Het nummer is bijna meer 2 miljoen keer bekeken op YouTube. Het is namelijk een heerlijk nummer. Luister er hieronder zelf naar.

Herontdekt

In 2005 reisde Florian Pittner uit Hamburg naar Kolkata. Pittner is en vinylliefhebber en platenverkoper en runt op Discogs de pagina Hindustani Vinyl. Toen hij in Kolkata was ontdekte hij het album Disco Jazz en kocht de lp. In mei 2012 was de Zweedse DJ Albion Venables op zoek naar discomuziek en stuitte op Pittner’s Discogs-lijst. Hij was enthousiast over het album van Rupa en gebruikte een sample Aaj Shanibar in een van zijn tracks en plaatste het op Facebook. Daarna werd het nummer ge-upload op YouTube.

Disco in India

Eind jaren ’70 en begin jaren ’80 zorgde de Bollywood-films als Disco Dancer en Qurbani voor de populariteit van disco razend populair. Veel van de popmuziek die destijds in Zuid-Azië werd uitgebracht, was nogal pompeus met synthesizers, dramatische strijkers, tabla-drums en sitar. Disco Jazz is anders en bevat funky gitaarsolo’s en hypnotische muzikale intermezzo’s. Disco met een vleugje funk en wereldmuziek. Het album deed destijds niet zoveel en raakte in de vergetelheid. Maar een paar jaar geleden is het herontdekt door Numero Group. En eindelijk krijgt Rupa de eer die haar toekomt. Inmiddels heeft ze fans over de hele wereld.

Naast Aaj Shanibar bevat Disco Jazz nog 3 nummers getitled Moja Bhari Moja, East West Shuffle en Ayee Morshume Be-Reham Duniya. Luister hieronder naar de tracks.

Bronnen: The Guardian, Messy Nessy Chic, Perfect for Roquefort Cheese, Pitchfork

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00