De gospel van Nina Simone klinkt waarschijnlijk het meest door in het nummer Sinnerman. Dit is een Amerikaanse negrospiritual die door verschillende muzikanten op de plaat is gezet.
Over Sinnerman
Sinnerman is een Amerikaanse negrospiritual. Het nummer gaat over een man die zich van God heeft afgekeerd. Hij is niet alleen gestopt met bidden, maar leeft ook een zondig leven. Uiteindelijk ontdekt hij dat de duivel op hem wacht. Het nummer is geïnspireerd door het boek Exodus. Het vertelt het verhaal van de mens die wegrent van God (“het Lam”) en smeekt om vergeving op de Dag des Oordeels, maar uiteindelijk kan de mens niet ontsnappen aan zijn toorn. Het lied is een waarschuwing om God trouw te blijven.
Les Baxter
Les Baxter en zijn orkest was de eerste ‘moderne’ muzikant die dit nummer op de plaat zette. Je hoort folkzanger Will Holt, een energieke akoestische gitaar en theatrale hoorns. Les Baxter en folkzanger Will Holt, staan op deze plaat genoteerd als schrijvers van deze song, maar het lied was er al veel eerder. Zo lijkt Sinnerman behoorlijk veel op het nummer On the Judgement Day, dat in 1954 werd opgenomen door de gospelgroep The Sensational Nightingales. En delen uit de tekst van Sinnerman zouden weer afkomstig zijn van de spiritual No Hiding Place Down Here die in 1928 werd opgenomen door de Old South Quartette.
Sinnerman van Nina Simone
Sinnerman in de uitvoering van Nina Simone is waarschijnlijk de bekendste. Het is een meer dan 10 minuten durende muzikale tirade tegen onrecht en een pure emotionele ontlading: pijn, vreugde en verdriet. Je hoort het er allemaal in terug. Het nummer was het sluitstuk van het album Pastel Blues uit 1965. Dit album stond in het teken de harde realiteit van het leven, zoals de pijn van liefdesverdriet (Ain’t No Use) en het aanhoudende probleem van racisme in Amerika (Strange Fruit).
Meer over Nina Simone
Regelmatig schijf ik blogs over muziek. Over bijvoorbeeld de gospel van Nina Simone. Zo blijf ik nieuwe songs ontdekken. Ik heb meer artikelen over de muziek van Nina Simone geschreven. Hieronder heb ik ze op een rijtje gezet. Misschien vind je het leuk om ze te lezen!
- Color Is A Beautiful Thing
- Eretz Zavat Chalav U’dvash
- Stembereik van Nina Simone, Axl Rose en Barry White
- Nina Simone live at Montreux 1976: een bijzonder concert
Protestsong
Simone leerde de tekst van Sinnerman in haar jeugd toen ze het hoorde tijdens de preken van haar moeder, die predikant was. Moeders zong het lied tijdens bijeenkomsten om mensen te helpen hun zonden op te biechten. Het paste ook in de tijd van de burgerrechtenbeweging. Het werd een lied dat zich richtte tegen blanke heersers en dat de Civil Rights Movement juist een hart onder de riem moest steken. In die zin was het nummer ook een protestsong.
Sinnerman gecovered
Sinnerman werd divere malen gecoverd en gesampled door muzikanten uit verschillende genres. In de jaren ’60 brachten de Jamaicaanse zangers Peter Tosh, Bunny Livingston en Bob Marley & The Wailers brachten een reggaeversie uit. In 1992 nam Sinéad O’Connor een versie op, getiteld Downpressor Man. Ook reggae. En Talib Kweli, Timbaland en Hozier gebruikten samples uit dit nummer.
Meer gospel van Nina Simone
Simone vergat haar verleden niet. Gospel en spirituals bleven een essentieel onderdeel van het repertoire gedurende haar hele carrière. En Sinnerman was lang niet de enige gospel van Nina Simone. Zo nam ze enkele traditionele gospelsongs op, waaronder If You Pray Right (Heaven Belongs To You), Children Go Where I Send You, When I See the Blood, Balm in Gilead en Nearer Blessed Lord.
In de jaren ’70 zong ze de gospelclassic Oh Happy Day. Het verscheen pas jaren later op de plaat en wel op The Definitive Rarities Collection: 50 Classic Cuts uit 2009
Op het album High Priestess Of Soul uit 1967 staat het gospelnummer Take Me To The Water. Hieronder kun je er naar luisteren.
Op het album ‘Nuff Said! uit 1968 vind je meer gospel van Nina Simone: Sunday in Savannah en Take My Hand Precious Lord.
Meer Nina Simone
Ik ben niet alleen een fan van de gospel van Nina Simone. Ook haar seculiere repertoire vind ik fantastisch. Maar mijn platenkast puilt uit en mijn boekenkasten storten in. Daarom zet ik sommige platen te koop in de Boekenblues Shop. Bekijk hieronder de 6 laatste Nina Simone albums die ik te koop heb gezet.
Bronnen: Far Out Magazine, John Cody Online, Udiscovermusic, Wikipedia