De covers van Bill Withers

Bill Withers is een van de meest gecoverde artiesten ooit. Maar het gebeurde ook andersom. Dat Withers nummers van andere muzikanten op de plaat zette. Lees en luister in dit artikel naar de covers van Bill Withers.

30 maart

Vandaag, 30 maart 2023, is het drie jaar geleden dat een van mijn favoriete artiesten Bill Withers overleed. Hij maakte acoustische folksoul vermengt met gospel en funk. Soms lekker hoekig, soms super gladjes. Withers was een artiest tegen wil en dank. Hij wilde gewoon liedjes schrijven en muziek maken. De muziekindustrie vond hij maar niks. Maar dat hij nam hij op de koop toe. Questlove, de drummer van The Roots bescheef hem heel treffend.

The last African-American Everyman … the closest thing black people have to a Bruce Springsteen

Withers gecoverd

De liedjes van Withers zijn honderden malen gecoverd en gesampled. Op Secondhand Songs staat een overzicht van alle artiesten die zijn nummers opnieuw op de plaat hebben gezet. Ain’t No Sunshine spant de kroon en is wel 166 keer door andere muzikanten opgenomen. De meest versies van dit nummer zijn mij te gladjes en te gepolijst. Maar de versie van Lyn Collins kan er mee door.

Beter dan het origineel

Bill Withers nam zelf ook songs van andere muzikanten op. Op Just As I Am, zijn debuutalbum uit 1971, staan twee van die covers. En deze versies vind ik echt veel beter dan het origineel. Everybody’s Talkin’ is een nummer dat in 1969 beroemd werd gemaakt door Harry Nilsson en in 1966 werd geschreven door folkzanger Fred Neil. De mare gaat dat Neil het nummer schreef vlak voor de opnamesessie voor zijn titelloze tweede album. Hij wilde snel naar huis, weg van de drukte en het hectische artiestenbestaan. Maar er was nog wel een track nodig om het album af te ronden. Dus componeerde hij snel een lied dat zijn exacte emotie op dat moment uitdrukte. En het werd een klassieker. Withers op zijn beurt toverde dit nummer om tot een rauwe soulsong.

Nog meer covers van Bill Withers

Die andere cover is het kapotgedraaide Let It Be van The Beatles. Bill Withers maakt er een ingetogen Withers gospelversie van. Met tamboerijnen, handgeklap en een echt kerkorgel. Fantastisch.

Meer Bill Withers

Ben je, net als ik, gek op de muziek van Bill Withers? Bekijk dan de laatste Withers items die ik aan de Boekenblues Shop heb toegevoegd.

Bronnen: Far Out Magazine, The Guardian, Stereogum

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00