10 trieste kerstsongs voor de ultieme Christmas Blues

10 trieste kerstsongs voor de ultieme Christmas Blues. Heerlijke triestheid met lekkere bluesy nummers voor kerstmis. Want zo leuk is kerst niet. Hieronder heb ik een lijstje met tien super trieste kerstliedjes op een rijtje gezet.

Trieste kerstsongs

Deze kerstliedjes gaan over eenzaamheid, over verdriet en wat moet je als je met kerst als je in de bak zit en geen geld hebt? Het is afschuwelijk natuurlijk, maar deze thema’s leveren wel prachtige trieste kerstsongs op.

trieste kerstsongs
Kerst is niet leuk. Deze trieste kerstsongs bewijzen het. Bron afbeelding: Anthony Easton via Flickr

#1 In 1929 zingt Leroy Carr Christmas In Jail – Ain’t That A Pain. Hij moet kerst weer eens doorbrengen in de gevangenis. En daar word je niet vrolijk van.

#2 Papa Ain’t No Santa Claus, Mama Ain’t No Christmas Tree is een nummer van het duo Butterbeans and Susie. Het gaat over een ruzieënd stel, over ontrouw en over jaloezie.

All last summer you was runnin’ with Brother Bill
Now this morning you come up asking for a Christmas gift
Papa ain’ no Santa Claus
And your mama sure ain’t no Christmas tree, no sir!

#3 Blues pianist en zanger Floyd Dixon zet in 1951 het nummer Empty Stocking Blues op de plaat. Het gaat over het verlies van zijn schatje. Ze is er niet meer en hij is helemaal zielig en alleen met kerst!

#4 Sonny Boy Williamson heeft twee kerstliedjes geschreven. De mooiste dateert uit 1951: Sonny Boy’s Christmas Blues. Hij gaat over zijn liefje. Zij komt niet thuis met kerst. Dan rest er alleen nog de drank.

#5 How I Hate To See Christmas van Jimmy Witherspoon uit 1954 gaat over geldgebrek. Onhandig als je kerstcadeautjes wil kopen. Op zijn rekening staat slechts 15 cent. Veel te weinig natuurlijk. Een lening wordt geweigerd en alle andere pogingen om aan geld te komen mislukken. Het resultaat:

No chicken, no turkey, yes no cranberries for me

Outside will be no stocking, not even a Christmas tree

I hate to see Christmas come around

Because it always brings me down

#6 Charles Brown mist zijn lief. Misschien is ze er met Kerstmis, misschien met Nieuwjaar. Hij maakt er in 1960 een liedje over getiteld Please Come Home For Christmas. Het is een van de beroemdste trieste kerstsongs ooit. Wie kent het niet?

#7 Lightnin’ Hopkins zingt in 1962 het nummer Santa. In dit bluesnummer spreekt hij de hoop uit dat de kerstman zorgt voor een beter leven voor iedereen. Want we zijn tenslotte allemaal God’s saint children.

And she said know we all God’s saint children,
In the morning Ol’ Santa Claus gone see that we all is fed.

#8 I Want To Spend Christmas With You van Lowell Fulson dateert uit 1967. Het gaat over wat hij allemaal zou doen als hij met kerst thuis zou zijn. Maar helaas,… hij is er niet.

#9 Canned Heat zingt in 1968 Christmas Blues. Eenzaamheid, ellende en verdriet als je schatje moet missen met kerst.

Well it’s christmastime everybody
But it’s raining in my heart

#10 In 1971 zingt Jimmy Reed Christmas Present Blues. Hij wil de liefde van zijn leven een kadootje geven met kerst, maar het loopt helemaal anders. Het levert wel een mooi triest kerstliedje op.

I think about you baby, honey, on ev’ry holiday
Know that I think about you baby, honey on ev’ry holiday
I’d make Christmas come twice a year, darlin’
If I only had my way

Meer kerstliedjes

Ik ben een grote fan van kerstmuziek. Daarom zie je in de shop regelmatig een kerstplaat langskomen. Zelfs al is het lente! Hieronder de laatste kerstitems die ik heb toegevoegd aan de shop.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00